Tesla app
Det gäller att se upp vid Tesla-laddarna - Foto: Mark J. Terrill/TT

Tesla-appen du ska undvika: Kan lura dig på 1 000-tals kronor

Tesla bygger inte bara några av de mest populära elbilarna på marknaden, utan har också en av de bästa nätverken av snabbladdare. Det finns dock en app som man ska se upp för när man använder Teslas laddare. Den kommer inte från Tesla, och kan kosta 1 000-tals kronor.


Tesla Supercharger-nätverket är ett av de bästa på marknaden med sitt stora utbud av stationer, snabba laddhastighet och relativt rimlig prissättning.

Från början kunde endast Tesla-bilar ladda vid Supercharger-stationerna, men sedan ungefär två år är de även öppna för andra elbilar.

Läs även: Teslas nya knep: Lås upp bilens fulla räckvidd mot betalning

Det finns bara en riktig Tesla-app

Laddning vid Teslas laddare sker genom företagets egna app, men det gäller att hålla tungan rätt i mun när man laddar ner den till telefonen.

Det finns nämligen även andra appar för både iPhone och Android som erbjuder dyra tillvalstjänster av begränsad nytta. Det har Peter Esse uppmärksammat i en ny Youtube-video.

Den app som man ska använda heter kort och gott Tesla, och har Tesla Inc. som utvecklare. 

Detta är den enda app som går att använda för att starta laddning vid en Tesla Supercharger. Trots detta får Peter Esse relativt ofta frågan om vilken app man ska använda när man laddar hos Tesla.

Läs även: Hur nära en korsning får man parkera? Här är svaret

Håll tungan rätt i mun

När man söker efter Tesla-appen för att ladda ner den får man även upp en app kallad Supercharger for Tesla från utvecklaren WALABOK LLC.

Denna app erbjuder i stort sett bara en karta över alla Tesla laddare, och möjligheten att navigera till dessa. Man kan inte starta laddning med appen.

Det appen däremot erbjuder är köpet av en premiumversion. Köper man denna blir man av med annonser i appen, får möjligheten att skicka rutten till en laddare till navigationen i sin Tesla, samt ett dagläge för kartvyn. Samtliga funktioner av begränsad nytta.

För nöjet kan man antingen betala 399 kronor om året, eller 1 795 kronor för att låsa upp premiumläget för all framtid.

Läs även: Biljätten svänger: Bygger om elbilar för bensindrift

Kan lura användare till köp

Det som Peter Esse ser som oärligt med appen är att de som vill ladda sin elbil lätt kan tro att de har laddat ner rätt app, och köper det dyra abonnemanget helt i onödan.

– Det går uppenbarligen inte att sätta igång laddningen, och då är det många som tänker okej, då får jag betala, säger Peter i videon, och framhåller att det inte finns någon som helst anledning att ladda ner appen för varken Tesla-ägare eller de som kör andra elbilar.

När man söker på Tesla Supercharger i mobilen kommer det upp flera appar av liknande snitt, som erbjuder liknande dyra premiumversioner och abonnemang.

Ett abonnemang som däremot kan vara värt att betala för, beroende på hur mycket man snabbladdar, är Teslas eget Supercharger-medlemskap som ger betydligt lägre pris vid snabbladdning.

Läs även: BMW skrotar klassiska modellnamn – efter över 50 år

Bil