Elbilar framtiden
Allt fler svenskar är skeptiska till elbilar - Foto: Christine Olsson/TT

Är elbilar framtiden? Allt fler svenskar negativt inställda

Nya elbilar säljer allt sämre på den svenska marknaden, och allt fler väljer traditionella fossilbilar eller hybrider. Svenska bilister är också allt mer negativt inställda till elbilar, enligt en ny studie.


En ny undersökning utförd av Kantar Media på uppdrag av Circle K visar att svenska bilister är allt mer pessimistiska när det gäller hur snabbt elbilarna kommer att ta över på våra vägar.

För två år sedan trodde 23 procent av svenska bilförare att mer än hälften av alla bilar på vägarna kommer att vara eldrivna redan år 2030. Förra året låg motsvarande siffra på 19 procent.

Läs även: Hur nära en korsning får man parkera? Här är svaret

Allt fler negativa till elbilar

I år tror bara 10 procent av landets bilister att minst hälften av bilarna går på el år 2030.

Betydligt fler, närmare bestämt 34 procent, tror att det kommer att dröja till “någon gång efter 2035” innan elbilarna är i majoritet på svenska vägar.

19 procent av de svarande i studien uppger också att de har blivit mer negativt inställda till elbilar under det senaste året, jämfört med 13 procent förra året.

– Vi vet att nybilsförsäljningen gått ner, vilket märks främst på privatmarknaden för elbilarna. Nu visar vår undersökning på en nedåtgående trend även när det gäller attityden till elbilarna i sig och det är oväntat att så pass många uppger att de blivit mer negativt inställda, säger Erika Albansson Söderlund, kommunikationschef på Circle K.

Läs även: Teslas nya knep: Lås upp bilens fulla räckvidd mot betalning

Klimatbonus nyckeln till köp av elbil 

Den stora anledningen till att svenska bilister inte köper en elbil, med 64 procent av rösterna, är enligt undersökningen att de kostar mer att köpa än en fossilbil. Motsvarande siffra förra året låg på 58 procent.

I slutet av 2022 slopades klimatbonusen, och den senaste tiden har det debatterats om hur detta har påverkat försäljningen av elbilar.

I förra årets undersökning angav 65 procent av de svarande att den slopade bonusen inte påverkar huruvida de kommer att byta till elbil, medan 23 procent svarade att slopningen skulle fördröja deras byte till elbil.

I årets undersökning ställdes frågan om huruvida bilisterna skulle vara mer benägna att byta till elbil om bonusen återinfördes. På den frågan blev svaret ja från 40 procent av de svarande.

Läs även: Tesla-appen du ska undvika: Kan lura dig på 1 000-tals kronor

Vem ska betala ny elbilsbonus?

Vem som ska stå för subventionerna är de svarande däremot inte lika överens om.

35 procent av de svarande i undersökningen svarade ja på frågan om huruvida staten ska subventionera köp av privata elbilar, medan hela 50 procent svarar blankt nej.

– Vår tolkning av siffrorna är att en återinförd klimatbonus skulle öka intresset att byta till elbil, men det är inte alldeles självklart att man tycker att en bonus per automatik är bra. Att slopad bonus påverkat takten på omställningen råder det dock inga större tvivel om, säger Erika Albansson Söderlund.

Läs även: Biljätten svänger: Bygger om elbilar för bensindrift

Bil