Baby Lasagna som representerar Kroatien med låten “Rim tim tagi dim” går vidare till final.
Baby Lasagna som representerar Kroatien med låten “Rim tim tagi dim” går vidare till final. - Foto: Jessica Gow/TT

Kroatien, Irland och Ukraina vidare till final

Favoriterna höll för semifinaltrycket. Kroatiens Baby Lasagna, Irlands Bambie Thug och Ukrainas Alyona Alyona och Jerry Heil får fortsätta tävla i Eurovision Song Contest.


Fakta: Alla bidrag i semifinal ett

De går vidare till final:

Serbien

Portugal

Slovenien

Ukraina

Litauen

Finland

Cypern

Kroatien

Irland

Luxemburg

Ute ur tävlingen:

Polen

Island

Moldavien

Azerbajdzjan

Australien

— Jag har en utomkroppslig upplevelse, jag är superstolt! utbrister Irlands Bambie Thug på presskonferensen efteråt och tillägger:

— Jag är det första ickebinära artisten som har kvalificerat mig.

Saade-protest

Alla artister som legat i topp fem på oddslistorna går till final i Eurovision Song Contest, även Finland och Litauen är med och tävlar på lördag.

När programledarna Petra Mede och Malin Åkerman avslöjade vilka som gått vidare stod det klart att även Luxemburg, som inte har tävlat i Eurovision sedan 1993, gått vidare.

Första semifinalen av Eurovision Song Contest i Malmö inleddes med tre tidigare artister och deras klassiska Eurovisionlåtar, däribland svenska Eric Saade som framförde låten "Popular", som han tävlade med i Eurovision i Düsseldorf 2011.

Saade har palestinskt ursprung och har tidigare uttalat sig om att Israel tillåts medverka i Eurovision Song Contest trots kriget i Gaza. Under kvällens sändning bar han en palestinasjal kring handleden.

Förutom Saades protest har även irländska Bambie Thug tagit ställning, rapporterar Aftonbladets Schlagerbloggen. På hens ansikte och lår stod under genrepen orden "vapenvila" och "frihet för Palestina" på iriska. Men under presskonferensen avslöjar hen att EBU inte godkände budskapen.

— Jag är för rättvisa och för fred. Men tyvärr blev jag tvungen att ändra till ”Crown the witch”.

Bambie Thug som representerar Irland med låten “Doomsday blue” går till final.

Svensk mark

Att Eurovision Song Contest är tillbaka på svensk mark var tydligt – det saknades inte svenska inslag under tv-sändningen. Svensk-norska Marcus & Martinus sjöng utom tävlan eftersom Sverige är direktkvalificerat till final, och dessutom framförde Benjamin Ingrosso ett låtmedley.

Kroatiens bidrag ”Rim tim tagi dim” har tippats att vinna hela tävlingen. Andra förhandsfavoriter i första semifinalen var ukrainska sång- och rapduon Alyona Alyona och Jerry Heil samt Litauens Silvester Belt – samtliga gick alltså vidare till final.

—  Inledningsvis sa alla att jag måste sjunga på engelska, ingen kommer förstå. Men alla som tyckte det var litauer – inte resten av världen, sade Silvester Belt om sin låt "Luktelk" som framförs på modersmålet, efteråt.

Mede skämtade

Malin Åkerman och Petra Mede inledde kvällen med ett skämt om att det är tredje gången Mede leder tävlingen.

— Jag har tidigare prövat med en man, jag har prövat att göra det ensam och nu prövar jag med en kvinna. Men nog om mitt kärleksliv, sade hon.

Mest uppmärksamhet under årets Eurovision väcker Israels Eden Golan, som tävlar i den andra semifinalen på torsdag. Att EBU, Europeiska radio- och tv-unionen, låter Israel tävla trots kriget i Gaza har mötts av utbredda protester.

Länder från "the big five", det vill säga Storbritannien, Italien, Frankrike, Tyskland och Spanien, behöver inte kvalificera sig via semifinalerna. Därför brukar deras bidrag bara visas helt kort, men nytt för i år är att de får framföra bidragen i sin helhet.

Marcus & Martinus framförde “Unforgettable” utom tävlan i första semifinalen.

Benjamin Ingrosso, som representerade Sverige 2018, underhöll i mellanakten.
Programledarna Malin Åkerman och Petra Mede under första Eurovision-semifinalen.
TT
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!