Lawen Redar (S), Catarina Deremar (C), Vasiliki Tsouplaki (V) och Miljöpartiets språkrör Amanda Lind då oppositionen kommenterar betänkandet.
Lawen Redar (S), Catarina Deremar (C), Vasiliki Tsouplaki (V) och Miljöpartiets språkrör Amanda Lind då oppositionen kommenterar betänkandet. - Foto: Lars Schröder/TT

Oppositionen sågar public service-utredningen

Oppositionspartierna sågar förslaget om ett nytt public service-uppdrag på flera viktiga punkter – främst pengarna till verksamheten. Vi är mycket bekymrade över den nivå som budgeten har landat på, säger Amanda Lind (MP).


Det är en oenig public service-kommitté som i dag lämnar över sitt betänkande. S, MP, V och C har reserverat sig på flera punkter.

Bland annat har man inte lyckats komma överens om finansieringen. Man menar att utredningens förslag leder till ytterligare neddragningar på SVT, SR och UR, och att bolagen kommer att få svårt att uppfylla sina uppdrag.

"Går inte ihop"

— Detta i en tid när public service bolagen snarare borde investera. Den ekvationen går helt enkelt inte ihop, säger Miljöpartiets språkrör Amanda Lind vid en gemensam pressträff med de andra representanterna från oppositionen.

— I det försämrade säkerhetspolitiska läget har public service en särskilt viktig roll att spela, säger Centerns Catarina Deremar.

Oppositionen är också kritisk mot förslaget om att utöka granskningen av public service opartiskhet, som man menar riskerar att leda till en anpassning av det redaktionella innehållet.

Även i fråga om det så kallade speglingsuppdraget är man kritisk. I nya förslaget anges att programutbudet ska spegla "hela befolkningen" snarare än den variation som finns i befolkningen. Detta kan leda till minskad mångfald, vilket i förlängningen kan urholka förtroendet för public service, anser oppositionspartierna.

"Oväntat och ovanligt"

Även frågan om hur pass mycket public service ska finnas på andra plattformar än sina egna splittrar kommittén. Här framhåller oppositionen vikten av att kunna anpassa sig och finnas där publiken är.

— Tidöpartierna har haft en slagsida mot att värna de privata bolagens intressen och att allmänintresset har fått stå tillbaka, säger Vasiliki Tsouplaki (V).

Lawen Redar (S) beklagar att man inte kunnat nå en bred uppgörelse i stora frågor som sträcker sig över flera framtida mandatperioder.

— Mycket sent i arbetet har Tidöpartierna valt en intern överenskommelse framför en parlamentarisk samverkan. Det är både oväntat och ovanligt, säger hon.

TT
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!