Kulturminister Parisa Liljestrand (M) tog under måndagen emot betänkandet från public service-utredningen.
Kulturminister Parisa Liljestrand (M) tog under måndagen emot betänkandet från public service-utredningen. - Foto: Samuel Steén/TT

Forskare: SVT behöver vara där publiken finns

Public service ska ägna sig åt sina plattformar i första hand, men finns det någon som lyssnar och tittar? SVT och SR behöver finnas där publiken finns och det kommer att vara på de stora internationella plattformarna, säger en medieforskare.


Public service-utredningen är nu presenterad. Ett tydligt förslag är att "de egna plattformarna ska vara prioriterade" för SVT, SR och UR.

Vidare står det att public service-företagen bör "tillämpa en återhållsam strategi" vid "sin användning av internetplattformar som inte är företagens egna". Formuleringar som eventuellt kan göra det svårt att locka till sig nya lyssnare och tittare, enligt Jonas Ohlsson föreståndare för Nordicom och medieforskare vid Göteborgs universitet:

— Inflödet, alltså nya som tar sig till traditionell radio eller tv, är i princip obefintligt. Det här är medieformer som är på väg bort, säger han och fortsätter:

— Jag har samtidigt svårt att se att det blir någon större skillnad mot hur det är i dagsläget.

Enligt Ohlsson behöver public service vara där publiken finns – på de globala plattformarna.

Tiktok exempelvis, som inte fanns för sex år sedan, har ritat om kartan fullständigt för ungas medievanor.

— Det finns en generellt en utomordentligt svår utmaning att locka till sig publik och göra sig relevanta, som även gäller kommersiella aktörer.

TT
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!