Körsångerskan Britta Bergström ger för första gången ut musik i eget namn.
Körsångerskan Britta Bergström ger för första gången ut musik i eget namn. - Foto: Samuel Steén/TT

Kändiseliten körar för Britta Bergström

Britta Bergström har körat bakom hela Sveriges artistelit. Efter 30 år som musiker är det ombytta roller när hon släpper egen musik – där kändisar som Carola, Jill Johnsson och Helen Sjöholm körar.


Fakta: Britta Bergström

Ålder: 55 år.

Bor: I Stockholm men har särbo i Luleå.

Karriär: Britta Bergström har en 30 år lång karriär som musiker. Hon har körat bakom många av Sveriges största artister och är med i husbanden i tv-succéerna "Så mycket bättre" och "Allsång på Skansen". Hon har även setts köra i produktioner som Melodifestivalen och Eurovision Song Contest.

Aktuell med: Låten "I mina ögon" släpps fredag 17/5.

Carola, Lisa Nilsson, Helen Sjöholm, Jennifer Brown, Jill Johnsson, Tommy Nilsson och Uno Svenningsson körar på låten.

Nyligen medverkade hon i en hyllningskonsert till Abba, där hon bland annat framförde "Waterloo" tillsammans med körkollegor.

För längesedan hade Britta Bergström en dröm om att bli artist. 1994 fick hon chansen att köra bakom sångerskan Jennifer Brown. Hon fick åka med på turnéer och följa Browns resa i artistvärlden. Det blev lite av en ögonöppnare när hon såg vad det innebar att stå i rampljuset.

— Egentligen är det en feghet i mig, känslan att alltid bli granskad. Den känslan vill jag undvika. Jag fick vara med på de roliga grejerna, och fick skapa musik utan att behöva ta den yttersta positionen. Det blev en bekvämlighetsgrej att sitta i baksätet, säger Britta Bergström.

Svenska artisteliten

I tv-program som "Så mycket bättre" och "Allsång på Skansen" syns hon, ofta i bakgrunden med en mikrofon framför sig. Nu har det gått 30 år sedan hon först började som körsångerska och hon vill fira det med att släppa en egen låt.

— Det var när jag började med "Så mycket bättre" och blev lite mer igenkänd, som jag vande mig mer vid det. Nu är jag 55 år gammal och skiter egentligen i vad folk tycker, nu gör jag det här för att jag tycker att det är kul.

Carola är en av flera artister som ställer upp och körar på Britta Bergströms singel. Arkivbild.

Carola, Lisa Nilsson, Helen Sjöholm, Jennifer Brown, Jill Johnsson, Tommy Nilsson och Uno Svenningsson körar på låten som Bergström nu släpper. Hon kände sig nervös över att skicka ut förfrågan till artisterna, men blev överväldigad av den fina respons hon fick.

— De sade att de självklart ville ställa upp. De såg det som en kul grej att vända på steken, säger hon.

Musikens kraft

Låten "I mina ögon" har hon skrivit tillsammans med Pär Soini, David Lindgren-Zacharias och Jens Hult. Den handlar om det som Bergström beskriver som musikens kraft. Dels det hon själv fått uppleva och alla platser som musiken har tagit henne till, och dels om en upplevelse hon fick under pandemin då hon började sjunga på äldreboenden.

Efter 30 år som frilansande musiker släpper Britta Bergström nu singeln "I mina ögon".

— Då fick man uppleva något så mäktigt som att gamla människor som tappat talet, sjöng med i texter från 50 år tillbaka. Musiken väcker så mycket i en och man färdas verkligen i tid och rum.

Förutom musiksläppet väntar nu en fullspäckad sommar med bland annat inspelning av "Så mycket bättre" där hon varit med sedan starten 2009. Där handlar det om att repa in ett femtiotal låtar.

— Jag brukar säga att jag har världens roligaste sommarjobb, säger hon.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!