John Taylor
John Taylor är besviken på Systembolaget. - Foto: Johan Nilsson/TT, Stella Pictures

John Taylors känga mot Systembolaget: "Tyvärr..."

John Taylors livsverk Dryg Cider har drabbats av ett stort bakslag och plockats bort från Systembolaget. "Lagen är lagen", skriver John Taylor – och riktar sedan en syrlig känga mot det svenska alkoholmonopolet.


John Taylor, 59, är trädgårdsmästaren som vi är vana att se i SVT:s långkörare Trädgårdstider, där han syns i rutan tillsammans med Pernilla Månsson Colt, Adam Aamann och Malin Persson.

Trädgårdstider-gänget med Pernilla Månsson-Colt, inredaren Malin Persson, kocken Adam Aamann och trädgårdsmästaren John Taylor. Bildkälla: Niklas Forshell/SVT

Programmet är inne på sin trettonde säsong, och har kantats av starka reaktioner från tittarna. Nyheter24 har kunnat avslöja att programmet flera gånger har anmälts till Granskningsnämnden. 

En av gångerna handlade det om hur en odlingsmetod användes utan hänvisning till upphovspersonen, och vid ett annat tillfälle var det trädgårdsmästaren Victoria Skoglund som möttes av starka reaktioner för sin medverkan i programmet.

Men John Taylor har klarat sig undan den hårda kritiken. Istället har den engelske trädgårdsprofilen fullt upp i sommar med sitt prestigejobb för kung Carl XVI Gustaf.

John Taylor. Bildkälla: Johan Nilsson/TT Bild

Trädgård är inte det enda som John Taylor brinner för. Sedan år 2018 har han tillsammans med hustrun Torun Jorde och kompisen Johan Lenason tillverkat egen cider under namnet Dryg Cider.

Hösten 2018 importerade John 1400 cideräppelträd från England som de planerade på Hällåkra Vingård. I slutet av 2019 var den första flaskan klar.

– Den enkla vägen hade varit att importera ett koncentrat och sätta sitt namn på etiketten. Men jag och min vän Johan är odlare med över 60 års yrkeserfarenhet och dessutom väldigt intresserade av dryckeskultur, berättade Taylor i en intervju med Sydsvenskan.

Men John, Torun och Johan tog inte den enkla vägen. Istället har de bland annat utbildat sig i England på en världens få ciderutbildningar och besökt ciderier i olika länder.

John Taylor och hustrun Torun Jorde. Bildkälla: Johan Nilsson/TT Bild

Bakslag för Dryg Cider på Systembolaget

Dryg Cider har funnits på Systembolaget i Malmö, Svedala och Trelleborg – men inte i resten av landet. På Instagram skriver John nu att han tvingas be om ursäkt till folk som gärna vill köpa cidern men inte får på grund av hur lagen är utformad.

"Lagen är lagen. Vi hoppas med tid att kunna utöka och får sälja i flera butiker och tror att det kan hända redan till 2026-27", skrev John Taylor på sin Instagram.

I kommentarsfältet är flera följare upprörda över att cidern inte längre går att beställa, och John Taylor är tydligt besviken på hur hans livsverk så bryskt har bromsats.

När en följare frågar om det är möjligt att beställa cidern svarar John:

"Tyvärr. Det har varit möjligt men en utvärdering gjordes vipps sådär under dec-feb när ingen köper cider och vi togs bort från beställningssortimentet", skriver han.

Bakslag för John Taylors cider. Bildkälla: Instagram

"Va! Går det inte längre att beställa till resten av landet! Det var ju inte länge sedan jag beställde en flaska Katja! Monopolet tar sig friheter! Deras åsikt är tydligen att svensk cider till folket är alkoholhaltig läskeblask som vanvördigt kallas cider!", skriver en annan upprörd ciderfantast.

John Taylor var då inte sen att svara – och syrligheten lyser minst sagt igenom...

"Klart de premierar det från utlandet eller från de stora läskeblask-företagen i Sverige. Där är vinsten högre", skrev John som svar – och avslutade med en skrattande emoji.

John Taylors syrliga känga mot Systembolaget. Bildkälla: Instagram

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!