En kvinna i 60-årsåldern tvingas betala 100 000 i saneringskostnader efter hon skapat ett sopbberg i sin lägenhet.
En kvinna i 60-årsåldern tvingas betala 100 000 i saneringskostnader efter hon skapat ett sopbberg i sin lägenhet. - Foto: Henrik Montgomery/TT Hyresnämnden

Byggde sopberg i lägenhet – tvingas betala 120 000: "Stank"

En kvinna i 60-årsåldern tvingas betala 120 000 kronor i saneringskostnader efter att byggt ett soppberg i sin lägenhet.
– Stanken där inne var oerhörd, säger hyresvärden till Hem & Hyra.


Det var i februari 2023 som hyresvärden i Norrköping fick nys om lägenheten, rapporterar Hem & Hyra. Anledningen var att flera grannar hade klagat på en obehaglig lukt i huset. 

När hyresvärden knackade på hos kvinnan, som var i 60-årsåldern, vägrade hon att öppna. 

Vad hyresvärden till slut såg var chockerande. Lägenheten var fylld med sopor, enorma spindelnät hängde från taket och den fräna stanken var mer påträngande än någonsin.

Byggde sopberg på sin balkong – tvingas flytta

"Stanken var oerhörd"

Efter upptäckten tvingades kvinna flytta, med hjälp av en avhysning från Kronofogden, och saneringen kunde börja. 

Det var inte ett litet projekt. Hyresvärden, som vill förbli anonym, beskriver för Hem & Hyra att soporna gick upp till axelhöjd, eller högre. För att ens ta sig in i lägenheten var saneringsteamet tvungna att klättra. 

— Det var påsar med blandat hushållsavfall och gamla mjölkpaket. Stanken där inne var oerhörd. Det var som att befinna sig i ett överfullt soprum en varm sommardag, säger hyresvärden. 

I taket hopade sig enorma spindelnät. Foto: Hyresnämnden

"Otroligt sorgligt"

Vätskan från soppåsarna hade dessutom trängt ner i både golv och ytskikt, vilket innebar att nästan hela lägenheten fick rivas ut. Renoveringen av kök och ytskikt kostade en halv miljon kronor. 

Enligt hyresvärden valde de att betala för renoveringen, men kvinnan har ändå fakturerats för det som rör saneringen, låsbyte och juridik.

Hon krävs därför på ungefär 120 000 kronor. 

I efterhand går det att konstatera att kvinnans sopberg vuxit under flera års tid. 

Att det dröjt för föreningen att upptäcka vanvården tror hyresvärden beror på att kvinnan tejpat igen ventilationen i lägenheten. 

— Vi har haft något enstaka vanvårdsärende tidigare, men inget i den här omfattningen. Det här har varit extremt och otroligt sorgligt, säger hyresvärden till Hem & Hyra.

Sopberget i kvinnans lägenhet. Foto: Hyresnämnden

Läs mer nyheter från Nyheter24 här:

69-årig kvinna inlåst i fyra dygn utan mat: “Som att ligga i en kista"

Tjuv bröt sig in hos 87-åring – jagades ut

Här är bedragarnas favoritoffer: "Värst utsatta"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!