Ökat antal stölder har gjort att flera Ica-butiker tvingats stänga ned sina snabbkassor.
Ökat antal stölder har gjort att flera Ica-butiker tvingats stänga ned sina snabbkassor. - Foto: Gorm Kallestad/TT & Pontus Lundahl/TT.

Strul på Ica-butiker – tvingas stänga kassor: "Drabbar alla"

Antalet stölder i butik har ökat. Nu tampas matbutiker i landet med huruvida de ska ha kvar snabbkassorna eller inte. Nyheter24 har pratat med Henrik Wahlsten på Ica.


Flera matbutiker har tvingats stänga ned sina självbetjäningskassor, även kallade snabbkassor. Detta efter att antalet stölder ökat. 

Ica är en av Sveriges största matbutikskedjor och det är många som handlar på deras butiker runtom i landet. Liksom alla andra matbutiker är även Ica-butikerna drabbade. 

Ica-butikens kunder utsätts för bedragare: "Någon idiot"

Ica-butik ger bort gratis varor – varje vecka

Ica: "Det drabbar alla kunder"

Nyheter24 har pratat med Henrik Wahlsten som är checkout-ansvarig på ICA Sverige för att ta reda på hur snabbkassornas framtid i Icas butiker ser ut.

Foto: Martina Holmberg/TT.

– Självscanning och snabbkassor är väldigt uppskattade av Icas kunder och fler och fler kunder använder lösningarna istället för traditionella kassor, berättar Wahlsten och fortsätter: 

– Det finns tyvärr problem med stölder och i en del fall har butiker även valt att pausa eller stänga snabbkassor, vilket är beklagligt eftersom det drabbar alla kunder som tycker att detta är ett enkelt och bra sätt att utföra sina inköp på.

Det finns ingen plan på att stänga ned alla Icas snabbkassor. Wahlsten säger att det är upp till varje enskild Ica-butik att bestämma huruvida snabbkassorna ska få finnas kvar eller inte. 

Ica-produkterna anmäls: ”Anmärkningsvärt”

Kundens vidriga upptäckt i Icas hallon: "Slängde skiten"

"Varierar från butik till butik"

– Butikerna jobbar på olika sätt för att hantera stöldrisken, bland annat genom bemanning, uppmärksamhet och i själva kundmötet. Rutinerna varierar från butik till butik, men ett vanligt sätt när det gäller både snabbkassor och självscanning är att jobba med slumpvisa avstämningar.

Att det pågår ett ständigt arbete hos Ica råder det inget tvivel om. 

Har ni någon plan på att förändra systemet med snabbkassor i framtiden?

– Vi jobbar med ständiga förbättringar av våra kassasystem och butikerna jobbar också löpande med förbättringar som uppdaterade rutiner, säger Wahlsten till Nyheter24. 

Ica