Den franska oljebjässen Total Energies utreds för sitt agerande inför en terrorattack i Moçambique 2021. Arkivbild
Den franska oljebjässen Total Energies utreds för sitt agerande inför en terrorattack i Moçambique 2021. Arkivbild - Foto: Rafael Yaghobzadeh AP/TT

Franska åklagare utreder Total Energies

Franska åklagare har inlett en utredning mot oljekoncernen Total Energies, som misstänks för vållande till annans död i samband med en terrorattack i Moçambique 2021.


Företaget avvisar bestämt anklagelserna.

Utredningen inleds sedan anhöriga till dödsoffer och överlevande i attacken anmält Total Energies för att ha förbisett riskerna för sina inhyrda underleverantörer inför attacken, rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till åklagarmyndigheten.

Total Energies var när attacken ägde rum i mars 2021 i färd med att utveckla ett stort gasprojekt i området och när attacken ägde rum uppger de drabbade att det saknades bränsle till helikoptrar för att evakuera civila från hamnstaden Palma.

Attacken var omfattande i hela provinsen Cabo Delgado och det dödades hundratals personer när terroristerna, med koppling till Islamiska staten (IS), under flera dagar gick till angrepp.

Enligt Total Energies försåg koncernen drabbade med nödhjälp. De hävdar även att de såg till att 2 500 personer kunde evakueras från anläggningarna.

TT
/