Tre XXL-butiker flyttar.
Tre XXL-butiker flyttar. - Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT och Magnus Lejhall/TT

Här flyttar XXL sina butiker i protest: "Overkligt"

Sport- och vildmarkskedjan XXL flyttar tre varuhus.
– Det går inte att utesluta fler flyttar, så som läget är idag, säger Sverigechefen Anders Lindblom i ett pressmeddelande.


Det var år 2000 som XXL Sport och Vildmark grundades av norrmannen Øivind Tidemandsen och numera har varuhuskedjan över 80 butiker belägna Norge, Finland, Sverige, Österrike och Danmark.

På svensk mark finns i dagsläget 30 butiker, men nu kommer tre av dem att flyttas.

Populära restaurangkedjan går i konkurs

Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Då stänger alla K-Rauta i Sverige

Därför flyttar XXL-butikerna

Mer specifikt är det XXL-varuhusen Uppsala, Västerås och Växjö som kommer att flyttas. Anledningen är, enligt företaget, höjda hyror och minskad köpkraft.

– Detta är tre viktiga orter för oss där vi vill varken överge våra kunder eller behöva skära ner på antalet medarbetare och de arbetstillfällen vi skapar lokalt. Det system som vi har för hyressättning just nu är dock dysfunktionellt och kommer blir en av våra – och hela branschens – viktigaste framtidsfrågor. Hyresökningar på nästan 20 procent mitt i lågkonjunktur känns verklighetsfrånvänt, nästan overkligt, och kommer leda till att stora delar av handelsplatserna står tomma – särskilt i små och medelstora städer, säger Anders Lindblom, Sverigechef för XXL, i ett pressmeddelande. 

Fortsatt strul på Coop-butiker: "Större än vi förutsett"

Anders Lindblom. Foto: Pressbild/XXL

Men varuhusen i Uppsala, Västerås och Växjö flyttar inte långt. Enligt företaget rör det sig om "några hundra meter", till mindre lokaler. 

Anders Lindbloms förhoppning är att inte fler XXL-butiker ska behöva flytta och byta lokaler. 

– Men det går inte att utesluta fler flyttar, så som läget är idag, konstaterar han i pressmeddelandet

Fastighetsägaren: "Inte diskuterat hyran med oss"

Jan Björk, som är vd på Trophi, vilka äger en av de fastigheter som XXL nu överger, menar dock att det måste finnas andra skäl till att varuhuskedjan lämnar.

– De har inte diskuterat hyran med oss i alla fall, säger han till Market och fortsätter:

– Utöver det tycker jag inte att våra hyresnivåer är orimligt höga.

Skriftligen uppger Jan Christian Thommesen, som är kommunikationsdirektör vid XXL, för Market att man inte har för avsikt att peka ut några aktörer, utan att man vill lyfta en större problematik.

"Vårt uttalande nu riktar sig dock inte mot enskilda hyresvärdar, utan sätter ljuset på ett branschproblem kopplat till indexreglering av hyror."

Apoteksjätten varslar 110 fast anställda – ska bytas ut

XXL
/
/