Sparekonomen Frida Bratt varnar nu för en ny form av bedrägeri som blir allt vanligare.
Sparekonomen Frida Bratt varnar nu för en ny form av bedrägeri som blir allt vanligare. - Foto: Fredrik Persson/TT & Caisa Rasmussen / TT

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

Antalet bedrägerier ökar rejält. Nu har en relativt ny form av bedrägeri blivit allt vanligare, något sparekonomen Frida Bratt varnar privatpersoner för.


De senaste åren har antalet bedrägerier ökat markant. Bara under 2023 ökade antalet bedrägerier i Sverige med hela 22 procent jämfört med året dessförinnan. Av de olika bedrägeriertyperna ökade telefonbedrägeri med 36 procent under 2023. 

De som är en utsatt målgrupp för bedragaren är de äldre som riskerar att falla offer för allt från telefon-, swish- och sms-bedrägerier. Under 2023 ökade antalet bedrägerier mot äldre med 13 procent jämfört med 2022.

Det är med andra ord bråda dagar för landets myndigheter och banker. Arbetet med att förebygga och förhindra bedrägerier pågår ständigt. Men i kölvattnet av nya metoder har en ny form vuxit fram, nämligen AI-bedrägerier. 

Genom att utnyttja den ständigt utvecklade tekniken har artificiell intelligens blivit ett hjälpmedel i bedragarens tillvägagångssätt.

Så skyddar du dig mot AI-bedrägerier: "Svårt att stå emot"

Artificiell intelligens används allt mer av bedragare för att lura privatpersoner. Foto: Martina Holmberg/TT

Varnar för AI-bedrägerier: "Svårt att komma åt"

Nu varnar Nordnet Banks sparekonom Frida Bratt för den relativt nya formen av bedrägeri. I en intervju med TV4:s Nyhetsmorgon redogör hon för två typer av AI-bedrägerier, som drabbar alla åldrar.

– Man spelar på rädslan och tidspressen. Man ska inte känna att man har tid att tänka efter utan det ska ske väldigt snabbt och man ska bli stressad och hinner inte tänka efter. När man då har uppmanats att logga in med BankID kan bedrägeriet ske, kanske genom att det aktiveras ett nytt BankID. Det är svårt att komma åt det här och nu kan det bli ännu svårare.

Det hon varnar för är dels röstkloning, som kan te sig uttrycket att ens barn ringer och ber om en överföring. I själva verket är det en bedragare som på något sätt lyckats klona rösten från en anhörig eller supportpersonal hos företag. Det kan ske genom att bedragaren använder filmer i sociala medier eller spelar in ett samtal med en support, för att på så sätt komma åt rösten, spela in den och använda i bedrägerisyfte.

Sedan finns det även något som kallas för deepfake. Då använder bedragaren istället bilder eller filmer där ansiktet framträder för att sedan använda det för att komma åt sina offer.

– Det är en bild eller rörligt material där man tagit en persons huvud och satt på en annan persons kropp. Det vi har sett är att det framför allt är kända personer som drabbats och som används i syftet av att få människor att investera i en bluff.

Bedragare utger sig för att vara din bank – så skyddar du dig

Frida Bratt jobbar som sparekonom på Nordnet Bank. Foto: Pressbild Nordnet Bank

Så skyddar du dig mot nya typen av bedrägeri

Bratt menar att den här typen av bedrägerier kommer öka och drabba allt fler när tekniken utvecklas och förfinas. 

Även om bankerna ständigt jobbar med att motverka och förhindra bedrägerier anser Bratt att fler konkreta åtgärder behövs:

  • Fördröjning av stora transaktioner som måste godkännas efter 24 timmar.
  • Inför en frivillig funktion där en stor transaktion måste signeras av anhörig.
  • Kodord ska användas antingen hos banken eller inom familjen, som finns hos dagens larmfirmor. 

Då får du inte tillbaka pengarna om du luras av bedragare

Men hur ska man tänka som privatperson om man utsätts för ett AI-bedrägeri?

  • Kontrollera identiteten på den som ringer, exempelvis genom att lägga på och ringa upp själv.
  • Använd sunt förnuft och var försiktig.
  • Använd aldrig BankID på uppmaning av någon annan.
  • Skydda lösenordet så gott du kan, exempelvis genom tvåfaktorsautentisering.
  • Använd nummeridentifiering och blockera spam.

Per grundlurad på bitcoin: Bestulen på en miljon kronor

TV4
/
/
/
/