Turister och motionärer tar sig in på Ravlunda skjutfält under övningar.
Turister och motionärer tar sig in på Ravlunda skjutfält under övningar. - Foto: Janerik Henriksson/TT och Johan Nilsson/TT

Turister i Sverige varnas för området: "Förenat med livsfara"

Turister och motionärer bryter mot lagen och utsätter sig för livsfara. Nu varnar Försvarsmakten för de risker som det innebär att trotsa deras varningsskyltar.


Svenska folket går mot semestertider och för många är det skånska Österlen, med långa sandstränder, böljande backar och grönskande äppelodlingar, som lockar när det vankas sommarledighet.

Men nu kommer Försvarsmakten med en skarp varning till den som tänkt semestra i idyllen framöver.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Skjutfält övervakas – mindre risk på promenaden

Försvarsmakten: "Riktiga kulor som flyger"

För på östkusen, intill Hanöbukten, ligger nämligen Ravlunda skjutfält, vilket är ett område som klassas som skyddsobjekt. Där skjuter Försvarsmakten, under övningar, med skarp ammunition.

Tidigare har det varit förbjudet att vistas på fältet i samband med sådana övningar, men nu är delar av området permanent skyddsobjekt och det är därmed helt förbjudet att röra sig där oavsett tidpunkt.

Försvarsmakten varnar för skott i skogen

Bild från övningen Baltops, som ägde rum på Ravlunda skjutfält, år 2019. Foto: Johan Nilsson/TT

Kronprinsessan Victoria blir officer

Samtidigt har Försvarsmakten upplevt problem med att obehöriga tar sig in på området, trots varningsskyltar. 

– Det är förenat med livsfara. Vi använder ett skjutfält för att skjuta med skarp ammunition och då är det riktiga kulor som flyger förbi, säger Marcus Nilsson, P7:s kommunikationschef, till P4 Kristianstad.

"Försöker skrika och stoppa dem"

Problemet med obehöriga på skjutfältet är så pass utbrett att Försvarsmakten måste genomföra extra kontroller för att säkerställa att ingen exempelvis tältat eller rör sig i området innan övningarna inleds. 

Bild från övningen Baltops. Foto: Johan Nilsson/TT

Enligt Försvarsmakten är flera av de som olovligen vistas i området icke-svensktalande turister som exempelvis följt en GPS och tagit sig över staket. Men det händer också att motionärer bryter mot förbudet.

– Det klassiska är när de är ute på en löptur och hörlurar så springer de rakt förbi skyltarna även om vi försöker skrika och stoppa dem, säger Marcus Nilsson till radiokanalen

Krav om mer pengar till värnpliktiga – så lite tjänar de

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!