Det finns ett starkt samband mellan att bränna sig och hudcancer. Trots det använder bara var tredje svensk tillräckligt med skydd. Arkivbild.
Det finns ett starkt samband mellan att bränna sig och hudcancer. Trots det använder bara var tredje svensk tillräckligt med skydd. Arkivbild. - Foto: Erik Simander/TT

En av tio svenskar använder inget solskydd

Värmen är efterlängtad och svenskar är kända för att springa ut så fort solen skiner. Men var tionde svensk använder inget solskydd alls, trots starkt samband mellan att bränna sig och hudcancer. Det visar en ny Novus-undersökning som Läkemedelsverket beställt.


Det bästa skyddet mot solens strålar är att vistas i skuggan och att använda skyddande kläder. Solkräm ska främst användas som ett komplement och ska i så fall användas rikligt och återappliceras flera gånger om dagen, framhåller Läkemedelsverket.

Enligt undersökningen använder var tredje svensk i första hand skugga och kläder som skydd mot solen.

"Att inte skydda sig alls är en dålig idé. Många känner till att solens strålar kan orsaka cancer och att kläder skyddar mot solens strålar. Trots det är det få som skyddar sig tillräckligt bra", skriver Sofia Bodare, utredare vid Läkemedelsverket.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!