- Foto: Jacqueline Larma & FREDRIK SANDBERG / TT

Pollenallergisk? Då behöver du söka vård

För många kan det vara en riktig börda när blommorna slår ut och pollenallergin slår till som en käftsmäll. Många kan behandla sin allergi själv men det finns varningsflaggor som visar att du behöver söka vård.


Pollensäsongens tre perioder

Vår

Först blommar lövträd som björk, al och hassel. 

Sommar

Under sommaren är det ofta gräspollen som är värst. Bland annat timotej och olika sädesslag.

Sensommar/höst

När sommaren lider mot sitt slut, mellan juli och september, blommar örten gråbo. 

Källa: Min Doktor

Sommar, sommar och sol. Många tycker att sommaren är årets höjdpunkt men för andra är det en lång period av rinnande näsa, trötthet och kliande ögon. 

I dag finns en mängd olika typer av behandling för pollenplågan och många läkemedel är även receptfria. Men läkaren Magnus Olausson varnar i Nyhetsmorgon om symptomen som gör att du behöver söka vård för din allergi.

Så behandlar du pollenallergi 

Olausson berättar att pollenallergi ofta går att behandla själv med receptfria läkemedel. Men det gäller att börja behandlingen i tid. Men han poängterar samtidigt att det är bättre att behandla sent, än inte alls.

– Har man stora problem precis just nu så är man lite sen på bollen. För normalt sett ska man börja med behandlingen någon vecka innan för att få bäst effekt, säger Olausson i programmet.

Om du inte har haft pollenbesvär förut men misstänker att du har blivit pollenallergisk kan du köpa antihistamintabletter på apoteket och prova att behandla i en vecka. Andra vanliga läkemedel är nässpray och ögondroppar. 

Effektiv behandling av pollenallergi. Foto: Skärmavbild/TV4

MISSA INTE: STORA misstaget: Därför förvärras din pollenallergi

Då behöver du söka vård 

Men även om de flesta kan behandla sin pollenallergi själv med receptfria läkemedel så finns det dem som behöver söka vård.

– Är det så att man har andningsbekymmer, det vill säga hosta, pipande andning eller liknande. Då ska man alltid söka vårdcentralen för då är det viktigt att man får en inhalator och det är inte receptfritt, säger Olausson.

LÄS MER: 

Därför blir du trött av dina allergitabletter – enligt experten

Spritsorten som kan vara pollenallergikerns bästa vän – enligt experten

Viktiga orsaken: Därför måste pensionärer sova åtta timmar

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!