En demonstrant i Tel Aviv i Israel med plakat föreställande kvinnor som tagits gisslan av terrorstämplade Hamas. Bild från den 8 maj.
En demonstrant i Tel Aviv i Israel med plakat föreställande kvinnor som tagits gisslan av terrorstämplade Hamas. Bild från den 8 maj. - Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

Gisslanfrågan utan svar – "omöjligt att veta"

Ett videoklipp från Gazaremsan har åter aktualiserat frågan: Hur många är fortfarande i livet i den gisslan som hålls av Hamas och andra terrorgrupper? Något säkert svar finns inte.


Fakta: Hamas gisslan

Siffrorna varierar något och många av uppgifterna är obekräftade, men totalt tros runt 300 personer i Israel ha kidnappats av Hamas och andra extremistgrupper under den stora terrorattacken den 7 oktober. Syftet var att föra dem till Gazaremsan, och där utnyttja dem som hållhake på Israel.

Ungefär 50 av offren dog redan i eller i anslutning till våldsamheterna den 7 oktober.

Enligt Israel återstod därmed runt 250 personer i gisslan.

Cirka hälften har sedan dess frigetts, fritagits eller hittats döda på grund av strider och bombningar. Lejonparten, 105 personer, släpptes som ett led i den veckolånga vapenvilan i november–december.

Enligt Israels uppgifter återstår 132 människor som Hamas och andra palestinska extremistgrupper håller i Gazaremsan. Då innefattas även fyra personer som tillfångatagits långt tidigare, 2014–15.

Minst en tredjedel av dessa 132 befaras vara döda, kanske hälften eller ännu fler. Hamas ledare påstår att inte ens de vet exakt vilka som är i livet.

— Att titta dig i ögonen och säga "vi vet exakt hur många som lever", det kan ingen göra, säger USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan.

Det närmaste man kommer en officiell siffra är 132. Det är, enligt israeliska myndigheter, antalet personer som i nuläget hålls som gisslan av Hamas och andra extremistgrupper i Gazaremsan efter terrorattacken den 7 oktober som inledde kriget.

Men israeliska talesmän är öppna med att långtifrån alla lever. Den aspekten aktualiserades i förra veckan, då terrorstämplade Hamas publicerade en video där kidnappade Nadav Popplewell talade in i kameran. Men enligt Hamas är han nu död, efter att ha skadats i ett israeliskt anfall.

"Levande eller döda"

Tidigare läckta israeliska underrättelseuppgifter gjorde gällande att minst ett 20-tal i gisslan är döda. Men enligt källor till medier i Israel kan det också vara så att många fler mist livet. Kanske nästan alla. Eller i alla fall så många att Hamas skulle ha svårt att leverera det antal det förhandlas om i de pågående samtalen om vapenvila. I dem erbjuds militär återhållsamhet från Israels sida i utbyte mot frigivningar.

Häromveckan rapporterades att extremiströrelsen vägrar specificera om de som ska bli fria lever. "Under vapenvilans första fas släpper Hamas 33 tillfångatagna israeler (levande eller döda)", hette det enligt israeliska medier i det utkast till överenskommelse om vapenvila som Hamas gått med på.

Bassim Naim, som sitter i Hamas högsta politiska ledning, har flera gånger skyllt oklarheten på Israel.

— I praktiken är det omöjligt att veta vem som fortfarande är i livet, på grund av Israels bombardemang och blockader, sade han till BBC-programmet Newshour i mars.

— De hålls i olika områden, av olika grupper. Vi behöver en vapenvila för att få klarhet.

Försämrar prognosen

USA, som deltar som medlare vid fredssamtalen, säger att ansvaret ligger hos Hamas – men delar bilden av oklarhet.

— Tyvärr har jag inte möjlighet att ge några säkra siffror, för ingen har sådana fullt ut, säger Jake Sullivan, nationell säkerhetsrådgivare, när han pressas av medier i Washington DC.

Han betonar att det fortsatta kriget successivt försämrar prognosen, för Gazaremsan i allmänhet med hundratusentals lidande palestinier och brist på i princip allt, men också för de kidnappade.

— Vi vet att för varje dag som går, så växer risken för dessa i gisslan.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!