Gustav Bergman tycker att elitidrottare generellt är dåliga på samhällsengagemang.
Gustav Bergman tycker att elitidrottare generellt är dåliga på samhällsengagemang. - Foto: Anders Wiklund/TT

Skippar flyget – “Idrott är extremt egoistiskt”

Orienteringsstjärnan Gustav Bergman har inte flugit sedan 2020. 33-åringen tycker att elitidrottare generellt gör för lite för miljön: Idrott är ju en så extremt egoistisk värld. Det är väldigt lätt att glömma bort världen runt omkring sig.


Fakta: Så ser orienteringssäsongen ut

24–26 maj: Världscuptävling i sprintorientering i Olten, Schweiz.

1–2 juni: Världscuptävling i sprintorientering i Genova, Italien.

12–16 juli: VM i sprintorientering i Edinburgh, Skottland.

17–20 augusti: EM i skogsorientering i Mór, Ungern.

26–29 september: Världscuptävling i skogsorientering i Kuopio, Finland.

Under sin uppväxt i Bagarmossen söder om Stockholm lärde sig Gustav Bergman vikten av att säga som han tycker.

— Då beskrevs Bagarmossen som en problemförort i media. Kanske motsvarande som Dalen eller Tensta i dag. Jag minns så tydligt att det var så stor skillnad mellan den mediala bilden och min personliga bild av vad jag upplevde i min vardag.

— Det tror jag väckte mitt intresse av att prata om orättvisor, säger Bergman – som 2022 tog VM-silver i sprintorientering.

Han är påläst, engagerad och frispråkig.

"Sätter skygglapparna på"

— Jag tror att väldigt många idrottare – oavsett om det gäller miljö, politik eller människorättsfrågor – är väldigt fokuserade på sitt eget. De har säkert åsikter och skulle kunna vara engagerade, men sätter bara skygglapparna på och tänker att nu ska jag fokusera på mig själv och min egna utveckling.

Vad tycker du om det?

— Det tycker jag är dåligt. Som förebilder så har vi ett ansvar tycker jag. Att göra rätt saker.

När övriga orienterare i det svenska landslaget har som standard att flyga till tävlingar utomlands har Gustav Bergman sedan pandemin valt att ta tåget.

— Flygningen har ett sånt signalvärde. Att hålla mig på marken var ett ganska enkelt beslut för mig att ta. Jag vill göra det jag kan för miljön.

Än har det inte påverkat Bergmans elitsatsning i orientering. Det är annars argumentet till att orienteringslandslaget inte har anammat Bergmans resepolicy.

Beundrar det – men flyger

— Inte än… som landslagsledning försöker vi så klart uppmuntra att folk tänker på miljön. Sen kan det påverka ett av våra andra fokusområden: förutsättningarna för att vara elitorienterare, säger landslagschefen Håkan Carlsson.

— Vissa är inte heltidsproffs och då behöver du vara ledig från jobbet några extra dagar. Det kan påverka det sportsliga. Vi försöker vara lyhörda och är inte i situationen att vi kan ställa krav.

Orienteringsstjärnan Tove Alexandersson är inte en av dem som jobbar extra. Samtidigt tar hon ofta flyget.

— Jag beundrar dem som tar tåget och ibland kanske jag önskar att jag kunde ta de valen också, men jag prioriterar enkelheten lite för mycket kanske då. Jag kollar på det ganska ofta men inser att det är alldeles för tidskrävande, säger hon.

Gustav Bergman, i mitten, tycker att landslaget kan göra mer för miljön: "Som grupp och som landslag kanske vi borde ta mer ansvar"
TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!