Piteå har inte fått spelet att stämma i damallsvenskan så här långt. Arkivbild.
Piteå har inte fått spelet att stämma i damallsvenskan så här långt. Arkivbild. - Foto: Adam Ihse/TT

Cupmästarna fast i botten efter ny förlust

Den historiska cuptiteln kan ingen ta ifrån Piteå. Men i damallsvenskan går det mesta fel för fjolårets topplag. Hemma mot Hammarby kom ännu en förlust, 0–1.


Regerande mästaren Hammarby gasar på med sikte mot ännu en SM-titel. Segern borta mot Piteå var den sjätte raka på lika många matcher den här säsongen.

Ett dubbelt norskt förarbete från Julie Blakstad och Anna Jøsendal slutade med att den sistnämnda hittade Ellen Wangerheim vid den bortre stolpen. 19-åringen stötte enkelt in 1–0 i den nionde minuten, och det räckte hela vägen till tre poäng, skulle det visa sig.

— Det här var väldigt, väldigt skönt. Piteå är extremt svåra att möta borta. De kommer till lägen men vi gör det otroligt bra, säger Hammarbys målvakt Moa Edrud, som höll nollan för andra raka matchen, till Viaplay.

Bara en seger

Piteå har samtidigt visat upp två ansikten 2024. I svenska cupen gick laget inte att stoppa, och finalsegern mot Häcken för två veckor sedan innebar klubbens första cuptitel.

Men i damallsvenskan har fjolårsfyran inte riktigt gått att känna igen. Förlusten mot Hammarby var den tredje hittills, och än så länge har Piteå bara mäktat med en seger.

— Jag tycker att vi gör en väldigt bra prestation i dag. Vi har chanser att kvittera också, så just nu känns det tungt att förlora den här matchen eftersom vi gör många saker bra där ute, säger Piteås Josefin Johansson och fortsätter:

— Men för att vinna fotbollsmatcher behöver man göra mål, så är det.

Möter jumbon

Fem inspelade poäng är tretton färre än ledarduon Rosengård och Hammarby. I stället för en planerad kamp i toppen, får Piteå inledningsvis kämpa för att ta sig upp från det absoluta bottenskiktet.

På söndag är det upp till bevis när man gästar tabelljumbon Kif Örebro, som på måndagskvällen åkte på sin sjätte raka förlust, 1–2 borta mot IFK Norrköping.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!