Henrik Larsson kan ta en OS-plats på 100 meter som första svensk sedan 1996. Arkivbild.
Henrik Larsson kan ta en OS-plats på 100 meter som första svensk sedan 1996. Arkivbild. - Foto: Christine Olsson/TT

Stjärnskottet kan bli första svensken på 28 år

Sprintern Henrik Larsson inledde utomhussäsongen med att sänka sitt eget svenska rekord med fem hundradelar. Något som öppnar för möjligheten att Sverige i sommar kan få sin första 100-meterslöpare i OS sedan 1996. Efter så pass lång tid är det ju verkligen på tiden, säger Larsson.


10,08 – så lyder det nya svenska rekordet på 100 meter som Henrik Larsson satte i sin säsongspremiär i Graz förra helgen.

— En drömstart får man väl kalla det, säger 24-åringen.

Rekordtiden vittnar om att det finns stora chanser för Larsson att nå sommarens OS i Paris.

Men svensken kan inte packa sina väskor riktigt än.

"Alla sprinters stora mål"

För att kvalificera sig till OS i sommar krävs tiden 9,99, eller att Larsson springer flera lopp inom spannet 10,00-10,12.

Enligt 24-åringen själv är hans chanser till en OS-plats goda.

— Allt tyder på att jag kommer att springa betydligt snabbare. Det saknas åtta hundradelar till tio sekunder blankt. Direktkvalgränsen är 9,99, men jag tror inte SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) är så petiga att en hundradel skulle spela roll.

Även om Larsson skulle knipa en biljett till OS genom att springa på tio sekunder blankt är drömmen och målsättningen att spräcka den tidsgränsen.

— Det är alla sprinters stora mål i karriären. Det är något jag velat göra så länge jag kan minnas, säger han.

Första svensk i OS på 28 år

Senast någon svensk tävlade i 100 meter under ett OS var i Atlanta 1996. Då var det Torbjörn Eriksson, Peter J Karlsson och Patrik Strenius som sprang i de blågula dräkterna.

Och nu, 28 år senare, kan alltså Larsson få representera Sverige på hundrametersbanan.

— En OS-plats skulle betyda allt. Det största du kan vara med om är ett OS. Så det hade varit en dröm, precis som att springa under tio sekunder.

Närmast för 24-åringen väntar Nordiska mästerskapen i Malmö i helgen. Men där kommer ingen drömgräns på 100 meter att spräckas.

— Jag har bestämt mig för att bara springa 200 meter i stället. Så här pass tidigt in på säsongen vill jag inte ta några risker. Med tanke på hur bra det gick nu i första hundringen känner jag mig nöjd med det så länge. Och så kan jag ju göra ett försök att kanske slå svenskt rekord på 200 meter också, säger Larsson.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!