Consensus Sverige Select minskade 0,31 procent i april - blandade resultat från rapporterande bolag

Inledningsvis skriver förvaltarna att det i april var dags för bolagen att släppa sina kvartalssiffror för det första kvartalet, och att de flesta företagen rapporterade i linje med förväntningarna.Vidare tar man upp inflationen som i USA ännu inte sjunkit till önskad nivå, varför långräntorna steg och börserna var pressade.Förvaltarna vänder sedan blicken mot inkomna rapporter. "Bland de mer positiva rapporterna visade Atlas Copco starkare siffror än väntat för såväl orderingång som omsättning.

Rörelseresultatet kom även det in bättre och bolaget spår att kundaktiviteten för det andra kvartalet kommer att fortsätta i linje med det första, vilket marknaden inte hade räknat med", skriver förvaltarduon.Bland övriga starka rapporter nämns Essity som visade på bättre marginaler än väntat, Alfa Laval som överträffade förväntningarna på orderingången, samt Sobi som visade på starkare siffror än föregående kvartalet. Förvaltarna konstaterar å andra sidan att rapporten från Epiroc var något svagare.

Bolaget ser en fortsatt stark efterfrågan inom gruvsektorn, medan efterfrågan inom bygg- och anläggning kommer att vara sämre framåt.Även Handelsbanken och OX2 släppte något svagare rapporter."Handelsbanken rapporterade ett första kvartal som visade på lägre intäkter och högre kostnader än väntat. Vi tycker att rapportreaktionen var något överdriven men vi har full förståelse för marknadens missnöje över de ökande kostnaderna när caset till viss del är drivet av en tightare kostnadskontroll.

OX2 rapporterade en omsättning som var långt under marknadens förväntan. Detta till följd av låg projektaktivitet i kvartalet.

Bolaget sänkte ej sin guidance för 2024 vilket vi ser som positivt", avslutar förvaltarna. De bästa bidragsgivarna till fondens avkastning under månaden var Tele2 och XVIVO.

I den negativa vågskålen fanns istället OX2 samt BHG.De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Essity, Sobi och Securitas med portföljvikter om 6,86, 6,62 respektive 6,36 procent.