Consensus Global Select minskade 0,67 procent i april - rapporter i linje med förväntningar

Förvaltaren skriver inledningsvis att det i april återigen var dags för bolagen att släppa sina kvartalssiffror för det första kvartalet, och att de flesta företagen rapporterade i linje med förväntningarna.Vidare tar man upp inflationen som i USA ännu inte sjunkit till önskad nivå, vilket ledde till att marknadsräntorna steg och börserna var pressade. Samtidigt kom aktivitetsdata in svagare, och förvaltaren menar att risken för stagflation har ökat.

Detta i kontrast till Europa och Sverige där ekonomin är svagare och inflationen lägre, varför Europa kan förvänta sig räntesänkningar till sommaren.Man vänder blicken mot inkomna rapporter där innehaven presenterade blandade resultat."Vi har sett en del blandade resultat från våra portföljinnehav där Alphabet visade på fortsatt styrka när bolaget slog förväntningarna för såväl omsättning som vinst per aktie. Bolaget passade även på att göra förändringar när det kommer till sin kapitalallokering när de för första gången valde att initiera ett utdelningsprogram på 20 cent per aktie", skriver förvaltaren.Bland andra företag som slog marknadens förväntningar nämns Microsoft och Amazon.

Det förstnämnda annonserade ett ökat investeringsbehov under 2024 och 2025 drivet av AI och molntjänster. Amazon rapporterade en god omsättningstillväxt, ett starkt rörelseresultat, samt en tro på fortsatt vinsttillväxt för andra kvartalet.Även Meta slog förväntningarna.

Trots det tappade bolaget till följd av uttalanden kring ett ökat investeringsbehov och en lägre guidance för andra kvartalet. De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Berkshire Hathaway, NKT och Alphabet med portföljvikter om 6,09, 5,18 respektive 5,04 procent.