Carlsson Norén Yield Opportunity ökade 0,78 procent i april - marknaderna tog andhämtningspaus under april

Inledningsvis skriver förvaltarna att den starka riskaptiten som varat på marknaden under de senaste månaderna hade svalnat något. På internationell nivå var kredispreadarna oförändrade för investment grade, samtidigt som de gick isär med 20-30 punkter för high yield.

Vidare lyfter förvaltarna att förväntningarna på centralbankernas räntebesked har skiftat mycket under året. För närvarande inprisas det oförändrade räntor från Fed under större delen av året, medan Riksbanken väntas inleda sina räntesänkningar redan i maj.

"Statsobligationsindex sjönk med 2,3 procent i USA och med 0,4 procent i Sverige. S&P 500 sjönk med 4,1 procent medan OMXSGI steg med 0,2 procent.

Företags- och bankhybrider sjönk i genomsnitt med 0,4 procent respektive 0,8 procent. Preferens- och D-aktier inom fastighetssektorn steg i genomsnitt med cirka 2 procent.

Detta var dock före K2A:s meddelade att de ställer in utdelningen, vilket gjorde att preferensaktien rasade", skriver förvaltarna. Fondförvaltarna skriver även att emissionsaktiviteten avtog något under månaden, men att bland annat Saxo Bank och Pareto Bank samt ett par norska sparbanker emitterade AT1- och AT2-obligationer.Vad gäller fastighetsbolag har Aroundtown och Grand City Properties genomfört större återköp och utbyten till nyemitterade hybridobligationer.

Ett av fondens större innehav, European Energy, fick under perioden in en ny storägare i form av Mitsubishi, vilket gjort att bolaget valt att lösa in alla sina utomstående hybridobligationer. Fondens genomsnittliga yield var vid månadsskiftet 12 procent.

Vid månadsskiftet hade företagshybrider och bankhybrider störst portföljvikt om 46 respektive 43 procent. Seniora obligationer och likvida medel uppgick till 5 procent vardera.

Konvertibler uppgick till 1 procent samtidigt som även preferens- och D-aktier uppgick till 1 procent av fondens tillgångsallokering.


/