UBS sänker Boliden till sälj, ser risker kring TC, zinkpriset och capex

UBS sänker gruvbolaget Boliden till sälj från neutral, enligt en analys. Riktkursen 300 kronor upprepas.I analysen skriver UBS att de är fortsatt positiva till utsikterna för koppar, men framhåller att Boliden inte är ett renodlat kopparbolag.Analyshuset pekar på att smältverken står för cirka 40 procent av rörelseresultatet före avskrivningar, ebitda, och att dessa väntas möta motvindar från lägre TC för zink under 2024.

TC är en förkortning för treatment charge och syftar på det som ett smältverk tjänar för att omvandla gruvkoncentrat till metall.UBS förväntar sig också en väsentlig nedgång i TC för koppar under nästa år.Vidare i analysen kommenteras rallyt i zinkpriset. UBS uppfattning här är att svaga fundamentala utsikter lämnar priserna skeva mot nedsidan."Efter några utmanande år inom både gruvdrift och smältverk anser vi att Bolidens verksamhet har stabiliserats, men vi ser inte någon väsentlig positiv operativ utveckling under de kommande 12 månaderna", skriver UBS.För nästa år varnar UBS också att det finns risker på uppsidan för Bolidens kapitalutgifter, capex.

Bankens förväntningar är i linje med konsensus på cirka 12,5 miljarder kronor men varnar för att de kan bli högre än så kopplat till Rönnskärsverken och att bolaget indikerat att det kan komma att förlänga livslängden för projektet Kevitsa.


/
/
/
/
/
/
/
/