Red Bull Formel 1
Red Bull-stallets chefsingenjör har bestämt sig för att sluta - Foto: Rebecca Blackwell/Wilfredo Lee/TT

Formel 1-ingenjören Adrian Newey lämnar Red Bull

Red Bull har dominerat Formel 1-fältet totalt under de senaste åren, med Max Verstappen i spetsen. En nyckel till framgången har under flera år varit att teamets bilar har varit överlägsna. Nu har ingenjören bakom några av de snabbaste Formel 1-bilarna någonsin bestämt sig för att lämna Red Bull.


Adrian Newey är en av de mest framgångsrika konstruktörerna någonsin inom Formel 1.

De bilar Newey har designat har sammanlagt vunnit över 200 lopp och 12 mästerskapstitlar och i Formel 1, med teamen Williams, McLaren och Red Bull.

Newey värvades till Red Bull inför 2006 års säsong, och har stått bakom designen på samtliga av teamets mästerskapsvinnande bilar.

Nu har det avslöjats att Adrian Newey lämnar Red Bull.

Läs även: Teslas nya knep: Lås upp bilens fulla räckvidd mot betalning

Kände sig “lite trött”

Mer specifikt kommer Newey att lämna Red Bull under det första kvartalet 2025, och därmed sätta punkt för en nästan 20 år lång era av att leda teamets tekniska utveckling.

Newey ska enligt Formula1.com ha funderat på att lämna Red Bull sedan den tuffa 2021-säsongen, då teamet hade en tät dust om världsmästerskapet med Mercedes-Benz samtidigt som man höll på att utveckla en helt ny bil.

– Jag kom till en punkt där jag bara kände mig, som Forrest Gump sa, lite trött, sade Adrian Newey i en intervju med Sky Sports.

Läs även: Hur nära en korsning får man parkera? Här är svaret

Ryktas gå till Ferrari

Ryktena om att Adrian Newey var på väg att lämna Red Bull har cirkulerat ett tag nu, och sedan dess har det också spekulerats i vad som skulle bli konstruktörens nästa steg i karriären.

Det har bland annat spekulerats om att han skulle värvas av Aston Martin-stallet, men dessa uppgifter har avfärdats av flera källor enligt Planetf1.com.

Det som däremot anses vara mer troligt är att Newey går över till det legendariska Ferrari-stallet, som den sjufaldige världsmästaren Lewis Hamilton kommer att köra för från och med 2025 års säsong.

Newey själv har dock själv sagt att han inte har några klara planer för framtiden.

Läs även: Biljätten svänger: Bygger om elbilar för bensindrift

Läs även: BMW skrotar klassiska modellnamn – efter över 50 år

Bil