Skådespelare köpte 100 gånger
En känd skådespelare har vittnat mot sin langare. Under rättegången mot langaren berättar skådespelaren att de hade kontakt på Snapchat, och att han köpt av honom "kanske 100 gånger". - Foto: Stella Pictures, Jessica Gow/TT Bild

Känd skådespelare avslöjar sin langare: "Köpte 100 gånger"

När 30-åringen fick sparken från Samhall så började han langa. Först tre dagar i veckan. Men affärerna rullade på och slutligen kunde han sälja nästan varje dag. Bland kunderna hade han en känd skådespelare, som berättar att han handlade av langaren "kanske 100 gånger".


Första gången den 30-årige mannen dömdes var år 2014. Då hade han köpt ut 46 burkar starköl åt två 16-åringar. Därefter dömdes han flera gånger för bland annat penningtvättsbrott och två fall av narkotikabrott. Vid ena tillfället hade han använt amfetamin, MDMA och MDA.

Fick sparken från Samhall – började langa

För två år sedan jobbade mannen på Samhall, men därifrån fick han sparken. Detta då han inte kunde sköta tider.

På en fest träffade 30-åringen en jämngammal man som också precis hade blivit av med sitt jobb. Kvar satt mannen arbetslös med skyhöga räkningar. 

Nyheter24 har tagit del av förundersökningsprotokollet och där beskriver mannen att han sålde öl, vin och vodka nästan varje vecka. Han berättar att det kändes fel att sälja till ungdomar, men att han behövde pengarna.

Han slog sig ihop med 30-åringen, och tillsammans började de langa alkohol till ungdomar. Efter att ha fått sparken från Samhall så har 30-åringen helt och fullt försörjt sig genom att langa. 

Han skapade ett konto på Snapchat, och det var på så vis som ungdomar kunde ta kontakt med 30-åringen.

I början "jobbade" 30-åringen tre dagar i veckan, men affärerna rullade på och slutligen sålde han alkohol varje dag förutom söndagar. För att köpa ut en box vin tog han 100 - 150 kronor. För att köpa en burk eller flaska öl blev det ett påslag på 10 kronor.

30-åringen hade ett konto på Snapchat. Där skötte han kontakterna med ungdomarna som köpte av honom. Bildkälla: Lise Åserud/NTB/TT Bild

Så avslöjades langarna – sålde till "småtjejer" 

Hela langningshärvan avslöjades när en kvinna som jobbat på Systembolaget i 40 år slog larm till polisen. Kvinnan har jobbat på ett Systembolag i Stockholms innerstad de senaste tio åren. 

Under ett arbetspass fick hon syn på en för henne känd kund – nämligen den 30-årige langaren. Kvinnan har berättat i sitt vittnesmål att han också var känd i andra butiker, och att han hade kommit på tal på jobbet då han hade haft ett "köpmönster som avvek från det normala".

Under en rast gick kvinnan längs en gata vid sitt jobb, och såg då i närheten av Systembolaget "en eller två småtjejer, de kan ha varit 13-16 år gamla". De stod vid en trappa, och när kvinnan senare gick tillbaka hade ännu en tjej anslutit – och hon hade med sig en "stor svart bag".

En butiksanställd på Systembolaget avslöjade langaren. Bildkälla: Stella Pictures.

När kvinnan efter sin rast kom tillbaka till Systembolaget där hon jobbar så hade vakten tagit in den 30-årige langaren på lagret. Då hade langaren köpt på sig flera vinboxar. Langaren lämnade sedan butiken.

Kvinnan följde då efter langaren på avstånd. Hon blev då vittne till hur han lämnade över två boxar vin och kanske en likör till en av "småtjejerna" på trappan.

Turligt nog fick kvinnan tag i några civilpoliser i närheten, och då berättade hon om vad hon sett. Senare fick hon veta att langaren gripits.

Känd skådespelare köpte alkohol 100 gånger av langaren

Under rättegången vittnade flera ungdomar om hur männen sålt alkohol till dom. Flera ungdomar berättar att de började köpa av langarna redan när de var 16 år gamla och att de fortsatt upp i 18-års åldern.

En av de som utnyttjat langarnas tjänster är en välkänd skådespelare i övre tonåren. Han har varit med i flera större produktioner. 

Under rättegången där skådespelaren vittnar mot langaren berättar han att betalningen alltid skedde med kontanter – sedlar.

– Man har tagit kontakt med honom på Snapchat och då har man skrivit, skickat en beställning över vad man ska ha. Sen bestäms det tid och plats. Så går han in och köper det på Systemet. Sen sker det en betalning. Den sker efteråt. Det de kostar då. Sen läggs det på lite så han kan gå med vinst. Sen får man flaskorna, säger skådespelaren.

På frågan om hur många gånger han köpte alkohol av langaren svarar skådespelaren:

– Det är väl 50-60 gånger. Upp mot 70-100 gånger kanske, säger han.

Köpte ut alkohol – döms till fängelse

30-åringen och den andra mannen har erkänt och dömts till fängelse i sex månader vardera. 

De har bägge överklagat domarna, men i maj 2024 meddelade Hovrätten att man fastställt tingsrättens dom.

Att langa alkohol till minderåriga är olagligt. Att köpa alkohol av langare är däremot inte olagligt.

"I alkohollagen finns de straff man kan få i samband med alkohol samlade i 11 kap (11 kap alkohollag). Det är då förbjudet att sälja alkohol enligt 3 § (11 kap. 3 § alkohollag). Det finns inget brott i denna lag för att köpa alkohol, även om man är minderårig", förklarar den juridiska rådgivaren Jacob Åberg på sajten Lawline.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!