Eurovisionchefen tror på fest trots protester.
Eurovisionchefen tror på fest trots protester. - Foto: Johan Nilsson/Tomas Oneborg/TT

Eurovisionchefen tror på fest – trots protester: ”Kom"

Svensken som är chef för Eurovision Song Contest tycker inte att protesterna mot tävlingen i Malmö dämpar feststämningen.
– Kom till Malmö, skulle jag säga. För det är inte känslan man har här, säger Martin Österdahl.


Fakta: Martin Österdahl

Ålder: 50 år.

Familj: Fru och tre barn.

Bor: Genève.

Yrke: Executive supervisor of the Eurovision Song Contest.

Bakgrund: Arbetat på ZTV och SVT i olika roller. Projektledde bland annat Melodifestivalen 2007 och var inblandad i produktionen av Eurovision Song Contest i Sverige 2013 och 2016. Anställd på EBU 2020. Är även författare som gett ut fyra spänningsromaner. Martins pappa Marcus Österdahl skrev "Som en dröm", som Östen Warnerbring sjöng till seger i Melodifestivalen 1967.

En svensk tv-chef är högste ansvarig för Eurovision Song Contest, men "hemkomsten" till Malmö i år överskuggas av protesterna mot Israels medverkan, på grund av kriget i Gaza.

— Det är klart att det påverkar oss. Vi är ju lika oroade och bedrövade som alla andra människor vad gäller de bilder vi ser från Mellanöstern och andra konflikthärdar runt om i världen. Men samtidigt så är det så att vi har gjort det här i 68 års tid. Och omvärlden har alltid påverkat Eurovision Song Contest. Vi har genomgått många kriser och konflikter genom de åren, säger Martin Österdahl till TT.

Klart: De gör mellanakter på Eurovision

Ett stort säkerhetspådrag omgärdar Malmö arena där Eurovision Song Contest avgörs. Arkivbild.

Demonstationer mot Eurovision Song Contest

Österdahl framhåller att Eurovision Song Contest är en tävling mellan nationella tv-bolag. Det israeliska tv-bolaget KAN ska inte uteslutas från tävlingen, som de ryska public service-bolagen blev efter den fullskaliga invasionen av Ukraina 2022.

— Om de ryska medlemsorganisationerna var Putins förlängda arm och spred propaganda, så är KAN ett litet oberoende nationellt public service-bolag som Netanyahu försökt lägga ner. Och vår uppgift är ju ytterst att stötta de nationella public service-bolagen.

Demonstrationer mot tävlingen väntas ända fram till finalen den 11 maj. Men Martin Österdahl känner sig trygg med säkerhetsarbetet.

— Jag måste säga att jag har varit med i förberedelserna för många Eurovision Song Contest. Och jag har aldrig varit så imponerad som jag har varit av den uppbackning vi har fått i Sverige och av Malmö inte minst.

Nytt avhopp för Eurovision – populär krog drar sig ur

"Hopp om framtiden"

Eurovision Song Contest har vuxit sig ännu större på senare år och gjort internationella stjärnor av vinnare som Duncan Laurence, Måneskin och Loreen. Och enligt EBU har tävlingen högre tittarsiffror än många internationella sportevenemang.

Kort sagt var det upplagt för fest och glamour när tävlingen kommer tillbaka till Sverige för första gången sedan 2016. Men nu överskuggas allt av protesterna. Även om Martin Österdahl inte vill betrakta det så.

— Vi hoppas att vi ändå kan genomföra det här som vi har tänkt och fokusera på det positiva, säger han och tillägger:

— Så att om vi kan lägga allting åt sidan för en stund och förenas över landsgränserna och i vår konst och i vår musik, så finns det ändå hopp om framtiden.

Avhopp från Eurovisionfest tvingar fram flytt

Dotter hoppar av Eurovision Song Contest i protest

Shirley Clamp till attack mot artistkollegorna: "För fasen"

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!