Rickard Lyko är grundare och vd för skönhetsföretaget Lyko.
Rickard Lyko är grundare och vd för skönhetsföretaget Lyko. - Foto: Gustaf Månsson/SvD/TT & Pressbild Lyko

Lyko-vd:ns udda karriärdrag – är taxichaufför: "Plan b"

Att vara grundare och vd för ett skönhetsimperium innebär ett saftigt tillskott i plånboken. Trots det väljer Lyko-grundaren Rickard Lyko att ha en plan b utifall att något oförutsett händer.


Skönhetsimperiet Lyko grundades 2003 av Stefan och Rita Lyko under namnet Hår & Skägg HB.

Från början användes företagets hemsida till att visa produkter som användes på föräldrarnas frisörsalong. 2006 klev sonen Rickard Lyko in i bilden och tog över som vd, vilket skulle komma att bli början på imperiets expansion. Hår & Skägg HB blev då till Lyko Hair AB.

Än i dag drivs företaget av Rickard Lyko. Och det går minst sagt bra. 2022 redovisades en omsättning på över 2,5 miljarder kronor, med tillgångar som uppmättes till hela 1,3 miljarder kronor.

När det går bra för företaget brukar det ofta gå skapligt även för vd:n, så även i Richard Lykos fall. Under 2022 hade han nämligen en fastställd förvärvsinkomst på 2 304 979 kronor.

Mångmiljonregn över Lykos vd Rickard Lyko – så mycket tjänar han

Lyko har butiker i Sverige, Norge och Finland. Foto: Ludvig Heiberg Larsen

Rickard Lyko förnyade taxikörkortet

Trots framgångarna är det en fördel att ha en plan b, ifall något oförutsägbart inträffar. Det verkar åtminstone vara Richard Lykos devis. Innan framgångarna med bolaget var han nämligen taxichaufför, och taxikörkortet är något han fortsatt ha nära till hands och förlänga.

– Valet var om jag skulle låta den gå ut. Men det kändes som en liten insats att förnya. Jag har ju både taxikort och lastbilskörkort, säger han till Breakit.

Enorma miljonregnet över Leo Leklands vd – så mycket tjänar Joakim Gunler

Lyko-grundaren: "Alltid bra att sitta på en plan B"

Det hela uppdagades när han publicerade ett inlägg på det sociala nätverket Linkedin. Han delade då en bild på sitt taxikörkort med texten:

”Det finns faktiskt ett före Lyko. Jag älskade att köra taxi, kanske hamnar jag där igen. Nu har jag ännu en gång förnyat licensen. För mig är det en viktig påminnelse om att inte ta allt för givet. Alltid bra att sitta på en plan B, då jag kan sätta fullt fokus på plan A”.

Sveriges superrika: 33 män och 10 kvinnor är dollarmiljardärer

Richard Lyko, grundare av skönhetsjätten Lyko, förnyade nyligen sitt taxikörkort. Foto: Linkedin/richardlyko

Jan Emanuels miljonbolag – så mycket pengar tjänar han

/
/