Så försenat ska ditt tåg vara för att du ska få ersättning.
Så försenat ska ditt tåg vara för att du ska få ersättning. - Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Försenat tåg? Då kan du få pengarna tillbaka

Åker man med SJ kan man få ersättning för försenade tåg. Hur mycket pengar man får tillbaka beror på hur försenat tåget är och hur lång sträcka det färdas.


Maj månad rivstartade med två totalstopp i tågtrafiken. Den 2 maj stannade tågen mellan Lund och Hässleholm efter att en kontaktledning revs ner. Vid samma tidpunkt stannade tågen mellan Uppsala och Stockholm. 

Under hela 2023 var det mycket strul med tågtrafiken. Antalet inställda tåg och förseningar blev så många att SJ:s vd Monica Lingegård gick ut och bad om ursäkt till alla resenärer.

Till Nyheter24 sade Marcus Fleetwood, presskommunikatör på SJ, att fjolårets trafikstrul hade att göra med flera olika komponenter. 

– Det var över tio år sedan som det var en så här kall och lång vinter i hela landet. Det handlar både om avisningskapacitet för att kunna göra underhåll och säkerhetsbesiktningar, och om fordonsskador till följd av exempelvis viltolyckor, sade säger Fleetwood då.

SJ svarar: Därför är tågen ALDRIG i tid

Strul på Ica-butiker – tvingas stänga kassor: "Drabbar alla"

Ersättning för försenade tåg – så gör du

Förseningar i tågtrafiken verkar vara svåra att undvika. Men det finns en uppsida till det hela. Man kan få ersättning för försenade tåg, i alla fall om du reser med SJ. 

Fleetwood berättar nu i en intervju med P4 Malmö att resenärer som råkat ut för försenade tåg kan begära ersättning via SJ:s hemsida. 

Hur stor ersättningen blir beror på hur lång färdsträckan med tåget var och hur stor förseningen blev. Tågen delas upp i de som kör kortare än 150 kilometer och de som kör längre än 150 kilometer. 

Här är Sveriges mest försenade avgångar 2023

Ny lag om bedrägerier kan tvinga bankerna att betala

Så mycket kan du få tillbaka – för varje försenad minut

För den förstnämnda kategorin kan man få 50 procent av biljettpriset tillbaka om tåget är 20 minuter försenat. Är tåget 40 minuter försenat har man rätt till 75 procent av biljettpriset och vid 60 minuters försening har man rätt att få hela biljettpriset tillbaka. 

För tåg som kör sträckor längre än 150 kilometer gäller andra nivåer av ersättning. Är tåget 60 minuter försenat har man då rätt till 25 procent av biljettpriset. Om tåget är 120 minuter försenat eller mer har man rätt att få tillbaka hälften av de pengar man betalade för en biljett. 

/
SJ