Hur får man skatteåterbäringen att växa?
Hur får man skatteåterbäringen att växa? - Foto: Henrik Montgomery/TT och Pontus Lundahl/TT

Så får du din skatteåterbäring att växa

Har du fått skatteåterbäring redan eller rasslar pengarna in på kontot i juni? I en intervju med Nyheter24 berättar Johan Persson och Karin Löf, som ligger bakom Instagramkontot "Sparmakarna", hur man kan tänka och hur man kan få pengarna att växa.


Den 2 maj var sista dagen att deklarera, såvida man inte fått anstånd att lämna in den senare. De som deklarerade innan den 3 april har redan fått sin skatteåterbäring, medan andra kommer att få pengarna mellan den 4 och 7 juni.

Många har gjort fel i deklarationen – är du en av dem?

Foto: Janerik Henriksson/TT

Därför får du kvarskatt – expertens svar: "Viktigt att..."

Fått skatteåterbäring? Så ska du tänka

Förra året fick omkring 5,6 miljoner svenskar skatteåterbäring. I snitt landade återbäringen då på 10 000 kronor, men enligt SBAB lär motsvarande siffra vara högre under 2024. Detta på grund av de höga räntorna. 

Om man då, rent hypotetiskt, får drygt 15 000 kronor i skatteåterbäring i år, vad ska man göra med pengarna? Nyheter24 frågade paret bakom Instagramkontot "Sparmakarna"Karin Löf och Johan Persson, som i inlägg och reels på plattformen delar med sig av spartips till sina över 105 000 följare.

– För det första borde man titta på sin ekonomi i helhet. Har jag en buffert för oförutsedda händelser? Om kylen pajar, kan jag reparera eller köpa en ny? För oss är den högst prioriterad, innan vi ens tittar på att investera. Vi måste först göra så att vi kan sova gott om natten, säger Johan.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Hur mycket man bör ha i buffert varierar.

– En singel i en hyreslägenhet kanske behöver ha en mindre buffert än två personer med två barn, som bor i en villa, med hus och bil. Där kan man fundera på hur många månader man vill kunna leva utan några inkomster. Vi själva vill ha tre månadsutgifter på ett konto med hög rörlig sparränta. Vi har cirka 35 000 kronor i utgifter i månaden så vi har en buffert på drygt 100 000 kronor.

Karin och Johan sparar 30 000 i månaden: "Inga fancy jobb"

Så kan du få skatteåterbäringen att växa

Men om man i stället vill få pengarna att växa då?

– Vill man få sina 15 000 kronor att växa så finns i dag fina sparkonton med ränta på cirka fyra procent. Men här behöver man fundera på när man behöver pengarna och vad man sparar eller investerar till, säger Johan.

Att investera på börsen innebär, enligt paret, att det "alltid finns en risk".

– Dina pengar kan bli värda noll. Det är ren fakta. Ingen, inte ens experter, vet hur börsen kommer agera imorgon, om en vecka eller om 20 år. Det kan komma till exempel ett coronavirus som drar ned börsen med 30 procent. Då är det surt om man tänkt ta ut pengarna vid det tillfället. 

Lyxfällan-Magnus: Gör inte det här med din skatteåterbäring

Foto: Henrik Montgomery/TT

Den som ändå vill ge sig in på börsen gör rätt i att läsa på och då finns det flera böcker att tillgå. 

– Sedan kan man titta rent historiskt på börsen. Den har givit mellan sju och åtta procent per år. Det betyder inte att den ger sju till åtta procent varje år. Börsen kan gå ned tio procent ena året för att nästa gå upp 20 procent. Det är bara ett genomsnitt, men rent historiskt har det varit fördelaktigt, säger Johan. 

"Sparmakarna" själva uppskattar så kallade indexfonder, vilket är aktiefonder som går efter specifika "listor".

– Säg att Stockholmsbörsen rent historiskt gett cirka åtta procent i avkastning per år. Då finns indexfonder som ”automatiskt” investerar i dessa bolag, så då kan man i stort sett köpa en sådan fond och indirekt investera i samtliga dessa bolag till en relativt låg avgift. 

Sänk räntan med 3 125 kronor i månaden – med listiga knepet

/