Kalla faktas granskning av SD:s trollfabriker har anmälts. Programmen handlar bland annat om det kampanjarbete som partiet har utfört under ledning av Joakim Wallerstein. Arkivbild.
Kalla faktas granskning av SD:s trollfabriker har anmälts. Programmen handlar bland annat om det kampanjarbete som partiet har utfört under ledning av Joakim Wallerstein. Arkivbild. - Foto: Christine Olsson/TT

Myndighet anmäler Kalla faktas SD-granskning

Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) anmäler Kalla faktas program om SD:s trollfabriker till granskningsnämnden. Man anser att det framstår som att myndigheten kommenterar granskningen. Det framgår jättetydligt att det är ett kollage från samhällsdebatten, svarar TV4 i Expressen.


I anmälan som TT har tagit del av skriver MPF att intervjuer med myndigheten använts ur sitt sammanhang och att det kan uppfattas som att myndigheten kommenterar granskningen.

MPF skriver också att den svenska informationsmiljön skyddas av yttrandefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsförordningen. Därför ska inte myndigheten bedöma vad olika aktörer uttrycker.

"Vilseleder tittare"

Enligt anmälan används bland annat en intervju med en av myndigheternas experter som gjordes inför valet 2022 och som handlade om rysk informationspåverkan.

”MPF anser att TV4:s agerande att medvetet utnyttja inspelat material från andra tillfällen, ett agerande som vilseleder tittare att tro att myndigheten skulle ha uttalat sig om den granskning Kalla fakta framför, är minst sagt anmärkningsvärt, osakligt samt i uppenbar strid mot gällande medieetik”, skriver myndigheten, enligt tidningen.

Kalla faktas ansvarige utgivare Fredrick Malmberg slår i från sig kritiken. I en intervju med Expressen säger han att det är tydligt att det inte är enskilda intervjuer eller en kommentar till SD:s anonyma konton.

— Vi har använt klipp från olika program för att skildra den debatt som varit kring trollfabriker och desinformation. Det framgår jättetydligt i programmet att det är ett kollage från samhällsdebatten där ämnet varit uppe, säger han till tidningen.

— Det man inte får glömma bort i det här är att de inte anmäler oss för det avslöjande vi gjort, fortsätter han.

Kräver rättelse

MPF skriver i sin anmälan att myndigheten önskar att granskningsnämnden beslutar att de aktuella inslagen den 7 och 14 maj strider mot kraven på saklighet. Myndigheten vill också att nämnden ålägger TV4 att publicera en rättelse där det framgår att TV4 på ett osakligt sätt använt intervjuer med MPF-företrädare från andra tillfällen. Dessutom vill myndigheten att de aktuella ljud- och videoklippen med experterna på myndigheten tas bort från TV4 Play.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!