Kongo-Kinshasas president Félix Tshisekedi när han svors in för en andra mandatperiod i januari i år. Arkivbild.
Kongo-Kinshasas president Félix Tshisekedi när han svors in för en andra mandatperiod i januari i år. Arkivbild. - Foto: Guylain Kipoke/AP/TT

Exilpolitiker död i misslyckat kuppförsök

Ett kuppförsök har avvärjts i Kongo-Kinshasas huvudstad och en ledande exilpolitiker har dödats i det misslyckade angreppet. Det hävdar landets militär, men presidentens maktbas i det av oroligheter och strider sargade landet är ifrågasatt.


Fakta: Kongo-Kinshasa

Det väldiga Kongo-Kinshasa i Centralafrika fick sina gränser under kolonialtiden utan att hänsyn togs till invånarna och de traditionella riken som då tvingades samman.

Landet är mycket rikt på naturresurser, men trots det har fattigdomen varit stor både under kolonialtiden och efter självständigheten från Belgien 1960.

1998 bröt krig ut efter att stora mängder flyktingar strömmat in i landet från Rwanda. Hundratusentals människor miste livet och civilbefolkningen utsattes för ohyggliga övergrepp. Kriget tog formellt slut 2003, men kampen om vem som ska kontrollera landets väldiga naturresurser har fortsatt och lett till nya våldsamheter framför allt i landets östra delar.

Källa: UI/Landguiden

Skottlossning hördes i närheten av presidentpalatset norr om huvudstaden Kinshasa på söndagsmorgonen. Den kongolesiska armén säger att kuppförsöket riktades mot president Félix Tshisekedi, och att både kongoleser och utländska stridande deltog i attacken.

Talespersonen för armén, brigadgeneral Sylvain Ekenge sade i ett framträdande i den statskontrollerade tv-stationen RTNC att kuppmakarna gripits och att kuppen avvärjts.

— Utlänningar och kongoleser, inklusive deras ledare, kan inte längre göra någon skada, sade Ekenge.

Längtade efter Zaire

Den kände exilpolitikern Christian Malange uppges ha dödats i kuppförsöket. Malanga anses ha varit en samlande person för en besviken diaspora, som också ser upp till landets störtade diktator Mobutu Sese Seko. Diktatorn störtades och flydde landet, som då hette Zaire, 1997, rapporterar nyhetsbyrån EFE.

Ett par dagar före kuppförsöket meddelade Malanga sina anhängare att de skulle "njuta av befrielsen av vårt nya Zaire".

Medier i Kinshasa rapporterade att kuppförsöket hade kopplingar till Malangas parti Rörelsen Nya Zaire.

Tidigare på söndagen hade beväpnade grupper attackerat ett residens som tillhör den politiskt mäktige parlamentarikern Vital Kamerhe. Attacken slogs tillbaka, och flera personer dödades i sammandrabbningarna.

65-årige Kamerhe i sin tur är en omstridd och har anklagats för bedrägeri, anklagelser som han först fälldes för, för att frias i en högre instans. Han blev nyligen utsedd till en vice premiärministerpost.

Eroderad makt

Uppgifterna om kuppförsöket är ytterligare en signal om det oroliga läget i huvudstaden och i främst östra Kongo-Kinshasa.

President Tshisekedi innehar sin andra mandatperiod, och anses ha nära kopplingar till förre presidenten Joseph Kabila. Oppositionsgrupper har ifrågasatt legitimiteten i valresultatet då den tidigare oprövade politikern Tshisekedi fick makten.

I stora delar av Kongo-Kinshasas enorma östra landområden råder dessutom närmast laglöshet. Ett hundratal befrielserörelser och beväpnade grupper strider – ibland i gemensam front – mot centralmaktens militär om makten.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!