Rasmus Dahlin spelar utan halsskydd, Frölundas Max Friberg, i förgrunden, bär dock skyddet.
Rasmus Dahlin spelar utan halsskydd, Frölundas Max Friberg, i förgrunden, bär dock skyddet. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Nobbar halsskydd: "Allvarlig grej"

De flesta av Tre Kronors spelare använder inte halsskydd i VM. Trots dödsolyckan i Storbritannien i höstas. Det är en allvarlig grej och en viktig fråga så jag hoppas att det kommer ut ett halsskydd som är bra i framtiden, säger backstjärnan Rasmus Dahlin.


I Sverige är halsskydd obligatoriskt och SHL-spelarna använde skyddet under lördagens Tre Kronor-träning i Ostrava.

Men NHL-spelarna väljer att spela utan.

I VM är inte halsskydd obligatoriskt. Expressen skriver att Internationella ishockeyförbundet, IIHF, i höstas tog ett inriktningsbeslut att skydden ska bli obligatoriska i framtiden.

— Vi i IIHF arrangerar ett 40-tal världsmästerskap på olika nivåer varje säsong. När inriktningsbeslutet fattades om krav på halsskydd insåg vi i IIHF-styrelsen samtidigt att det är en viss ställtid för leverantörerna på marknaden, säger Anders Larsson, Svenska ishockeyförbundets ordförande, till Expressen.

Tre Kronors lagledning har erbjudit alla sina VM-spelare halsskydd, men i NHL är det fortfarande få som använder skyddet.

Efter Adam Johnsons död i höstas i samband med en match i Storbritannien har diskussionen om halsskydd även tagit fart i NHL.

Rasmus Dahlin, Buffalos backstjärna, och Joel Eriksson Ek, Minnesotacentern, säger att de inte tycker att de nuvarande skydden är bra nog. De varken sitter bra eller skyddar tillräckligt bra.

— Om det kommer såna skydd som skyddar som de bör så tror jag alla här skulle vilja använda dem, säger Eriksson Ek.

Rasmus Dahlin säger också att han vill vänja sig först med ett skydd innan han använder det på match.

— Jag är van vid det jag har gjort. Vi är inne i en säsong, det är ett viktigt skede nu, och man har sina grejer för sig så det gäller inför nästa säsong, säger Dahlin.

TT
/
/
/
nhl
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!