Filippa Curmark gratulerar Anna Sandberg efter den sistnämndas 2–1-mål i lördagens damallsvenska match borta mot AIK. - Foto: Magnus Lejhall/TT

Sandbergs kanon frälste Häcken

AIK var på väg mot en skräll hemma mot en av seriens guldfavoriter. Men Häcken vände på steken och på tilläggstid fixade Anna Sandberg tre viktiga poäng när hon drämde in segermålet, 2–1, via ribban.

Häcken hade ett massivt spelövertag på Skytteholms IP i Solna. Men bollinnehav vinner inga matcher, något som Anna Sandberg tryckte på efter den mållösa första halvleken.

— Det är lite samma problem som vi haft i tidigare matcher, vi har mycket boll men den vill inte in och vi skapar inte några riktigt farliga lägen heller, sade Häckenbacken till Viaplay i pausen.

Det fortsatte på samma sätt i andra halvlek och om inte det var frustrerande nog för gästerna såg AIK ut att förstöra dagen helt med 20 minuter kvar att spela.

Firade 19 med mål

Hemmalaget stack upp i en ovanlig kontring, och plötsligt var nyligen inbytta Maja Johansson frispelad till höger i straffområdet. Skottet satt högt i nätmaskorna och Johansson, som fyllde 19 på lördagen, kunde fira sitt första damallsvenska mål.

Tre poäng blev det ändå inte, inte ens en.

Kvitteringen låg två tidigare AIK-spelare bakom. Rosa Kafajis inlägg var perfekt avvägt och hittade Matilda Nildén vid den bortre stolpen, som bara hade att peta in 1–1 i den 82:a minuten.

Segermålet lät vänta på sig till den första tilläggsminuten när Anna Sandberg fick bollen utanför straffområdet och drog på från distans. AIK-målvakten Vendela Persbeck försökte få en hand på bollen men fick se den segla över sig och via ribban dimpa in i mål.

Skuggar topplagen

Det innebar en ny tung förlust för nykomlingen AIK, som fortsatt står på tre poäng efter sju omgångar. Och tre värdefulla poäng för Häcken, som vill slåss om SM-guldet. Hisingslaget är två poäng bakom Rosengård och Hammarby, ettan och tvåan i serien som ställs mot varandra på måndag.

— Att gå härifrån med tre poäng är starkt efter vår prestation i dag, säger Häckens Matilda Nildén till Viaplay.

— Vi gör det ganska bra och rullar runt bollen, det är bara att den måste gå in. Och det gjorde den till slut.

IFK Norrköping hakade också på strax bakom de tre främsta i tabellen genom 2–1 borta mot Vittsjö. Vesna Milivojevic blev stor matchhjälte med segermålet i den 87:e minuten.