Inernationella dagen mot diskriminering infaller den 1 mars.
Inernationella dagen mot diskriminering infaller den 1 mars. - Foto: Pexels

1/3 – Internationella dagen mot diskriminering

Den 1 mars infaller den internationella dagen mot diskriminering. Här är allt du behöver veta om temadagen.


Den 1 mars varje år uppmärksammas internationella dagen mot diskriminering, en dag instiftad av UNAIDS för att främja lika rättigheter och bekämpa alla former av diskriminering. Denna dag ger människor över hela världen en möjlighet att reflektera över och agera mot de diskriminerande strukturer som fortfarande existerar i samhällen globalt.

Internationella dagen mot diskriminering den 1 mars instiftades av UNAIDS

UNAIDS, som står för Joint United Nations Programme on HIV/AIDS, inrättade denna dag för att specifikt belysa och bekämpa diskriminering relaterad till HIV och AIDS. 

Det är dock också en dag som väckt större medvetenhet kring behovet av att motverka alla typer av diskriminering – vare sig det gäller kön, ras, ålder, sexuell läggning, religion, funktionsvariation, eller något annat.

Dagen fungerar som en påminnelse om vikten av att bygga inkluderande samhällen där varje individ får möjligheten att leva fritt från fördomar och stigmat. Genom utbildning, medvetandegörande kampanjer och lagstiftning, uppmanas länder och individer att ta steg mot en mer jämlik värld.

Hur uppmärksammas Internationella dagen mot diskriminering den 1 mars?

Aktiviteter under dagen inkluderar seminarier, workshops och kampanjer som syftar till att utbilda och engagera allmänheten i frågor om mänskliga rättigheter och diskriminering.

Sociala medier spelar också en stor roll i att sprida budskapet, exempelvis med hashtaggen #ZeroDiscriminationDay.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!