Demonstranter bakom Hyllie station.
Demonstranter bakom Hyllie station. - Foto: Johan Nilsson/TT

Demonstranter jublade när Schweiz vann

Greta Thunberg var en av de demonstranter som lyftes bort utanför Malmö arena i samband med finalen i Eurovision Song Contest. När det stod klart att Schweiz tog hem förstaplatsen jublade flera demonstranter.


Efter tidigare lugna protester under lördagen, före Eurovision Song Contest-finalen, samlades ett hundratal pro-palestinska demonstranter utanför Malmö arena i samband med att publiken släpptes in.

— Det har varit en viss nivåhöjning. Framför allt i anslutning till arenan. Men det har varit lugnt i övriga delar av stan, säger polisens presstalesperson Rickard Lundqvist till TT.

Störningarna blev så stora på torget vid Hyllie station att ett flertal personer frihetsberövades. Polisen tömde torget på människor och spärrade av ett område för att bibehålla den allmänna ordningen.

Polisen hanterade situationen som en icke tillståndsgiven allmän sammankomst. Stundtals var det så trångt att polisen använde pepparsprej.

"Emot Israels folkmord"

En av demonstranterna var Greta Thunberg som fick bäras bort av polis vid 20-tiden. Den världskända klimataktivisten var även med vid en demonstration till stöd för Palestina i torsdags i Malmö. Vid 22-tiden kom hon sedan tillbaka till en demonstration bakom Hyllie station och beskrev polisens agerande som "absurt".

— Vi är här för att vi är emot Israels folkmord, säger hon till TT.

Demonstranter fick tas omhand av polis utanför Malmö arena i samband med att publiken släpptes in på arenan inför Eurovision Song Contest-finalen.

"Lyft dem därifrån"

Stämningen utanför arenan var stundtals hätsk. Personer som blev bortsläpade ropade bland annat “Fuck the police”, “Shame on you” och ”You support genocide”.

Vid midnatt uppgav polisen att en person gripits misstänkt för våld mot tjänsteman och att sju personer omhändertagits.

— Vi har flyttat de personerna handgripligen, kan man säga, eftersom att vi antingen fört dem därifrån eller tvingats lyfta dem därifrån till en annan plats, säger Rickard Lundqvist.

Klimataktivisten Greta Thunberg togs omhand av polis utanför Malmö arena inför Eurovision Song Contest-finalen.

Jublade när Schweiz vann

Initialt stoppades tågtrafiken till och från Hyllie station vid Malmö arena på polisens begäran. Det ställde till det för människor på väg till arenan. Enligt polisen uppstod det även en icke tillståndsgiven allmän sammankomst vid Malmömässan. Situationen där ska däremot inte ha varit lika orolig.

När det stod klart att Schweiz vunnit Eurovision jublade flera demonstranter.

— Det känns bra. Nu kan vi gå hem. Vi kommer att demonstrera för Palestina i morgon igen, säger José Paredes till TT.

Eurovision Song Contest i Sverige har präglats av protester och demonstrationer.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!