Det var tro, hopp och flygande fanor på Wall Street på fredagen. Arkivbild.
Det var tro, hopp och flygande fanor på Wall Street på fredagen. Arkivbild. - Foto: Seth Wenig/AP/TT

USA-börsen rusade på nytt räntehopp

Ny statistik om inbromsad arbetsmarknad och sänkt löneökningstakt i USA. Följden? Jo, fallande marknadsräntor, rusning på aktiemarknaden – och förnyat hopp om sänkt styrränta.


Efter en period där mest storbolagens kvartalsrapporter styrt humöret är Wall Street plötsligt tillbaka i den övergripande makroekonomiska statistikens hårda grepp.

Siffror på fredagen visade att det tillkom 175 000 nya jobb utanför jordbrukssektorn i USA i april – mycket färre än de 240 000 jobb analytikerna förväntade sig.

Timlönerna steg i sin tur 3,9 procent på årsbasis – även det lägre än marknadens förväntningar och en bekräftelse på liknande siffror tidigare i veckan.

Allt detta är mumma för aktiehandlarna, vars våta dröm är att centralbanken Federal Reserve (Fed) så snart som möjligt sänker styrräntan.

I ett huj tidigarelade prissättningen på räntemarknaden en första sänkning av Fed från november till september, skriver Bloomberg.

Följden blev en kraftig uppgång för aktier.

Breda S&P 500-index klättrade 1,3 procent, Dow Jones industriindex 1,2 procent och tekniktunga Nasdaqs kompositindex 2,0 procent.

Åt motsatt håll gick räntorna på amerikanska statsobligationer, oavsett löptid. De föll rejält under dagen, ett tecken på ökat intresse för aktiehandel.

Redan i onsdags började hoppet om styrräntesänkning spira mer rejält, när Fed-chefen Jerome Powell sade att det är osannolikt att nästa förändring av nivån blir en höjning.

Jerome Powell är chef för USA:s centralbank Federal Reserve.

TT
/
USA