Tiktok går till motangrepp. Arkivbild.
Tiktok går till motangrepp. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Tiktok stämmer amerikanska staten

Tiktok stämmer den amerikanska staten i ett försök att stoppa en ny lag som kan förbjuda appen i USA, rapporterar NBC News.


I stämningsansökan beskrivs lagförslaget som en "exempellös" överträdelse av första tillägget i USA:s konstitution, som bland annat grundlagsskyddar yttrandefriheten.

Det är "första gången någonsin" som kongressen förbjuder en enskild sociala medier-plattform "permanent och landsomfattande", heter det i stämningsansökan.

Lagförslaget handlar om att Kina-baserade Bytedance måste sälja sin ägarandel inom ett år – annars förbjuds Tiktok i USA. Kravet kommer efter oro om att de data som appen samlar in går vidare till och kan användas av den kinesiska staten i bland annat propagandasyfte.

Tiktok har förnekat anklagelserna och sagt att bolaget aldrig har och aldrig kommer att dela användardata med kinesiska staten. Företaget säger i stämningsansökan att bevisbördan ligger på den amerikanska staten – och att sådana bevis har man inte lyckats ge.

I slutet av april förnekade Bytedance medieuppgifter om att bolaget undersökt möjligheterna till en försäljning av Tiktok.

Tiktok har över en miljard användare, uppger bolaget.

TT
/
USA
/