Blir det Ida Svensson och Marcus Dackhammar som får representera Sverige OS i Nacra 17-klassen eller blir det Emil Järudd/Hanna Jonsson? Arkivbild.
Blir det Ida Svensson och Marcus Dackhammar som får representera Sverige OS i Nacra 17-klassen eller blir det Emil Järudd/Hanna Jonsson? Arkivbild. - Foto: Didier Hillaire/TT

Svåra valet – vilken båt får segla i OS?

Ingen VM-medalj, men väl ett kvitto på att Sverige kan konkurrera om en OS-medalj i sommar. Endast en av två blågula Nacra 17-besättningar får dock åka till Marseille. Ett angenämt problem, säger förbundskaptenen Magnus Grävare.


På tisdag väntas det bli officiellt om det blir Emil Järudd och Hanna Jonsson eller Ida Svensson och Marcus Dackhammar som får den svenska OS-biljetten i Nacra 17-klassen.

— De var båda uppe och högg på ett VM-brons och det är fantastiskt att ha två besättningar som är på den nivån. De har tagit ett jättestort kliv. Det kan nästan inte se bättre ut, säger förbundskaptenen Magnus Grävare.

"Lite att fundera på"

Hur går tankarna kring valet?

— Vi har lite att fundera på. Vi får väl diskutera och nominera. Hur det än blir så har vi en stark besättning, säger Grävare.

Det var Järudd/Jonsson som säkrade den svenska OS-kvotplatsen i klassen när det blev VM-brons i Haag i augusti i fjol. Nu blev duon VM-femma i franska La Grande-Motte – en placering före Dackhammar/Svensson.

Det fanns realistiska möjligheter till ett svenskt VM-brons, men medaljseglingen med mästerskapets tio främsta besättningar blev av låg kvalitet på grund av svaga vindar. Svensson/Dackhammar slutade tia och sist efter att ha fått ta en straffsväng vid starten. Järudd/Jonsson kunde inte riktigt utmana och slutade sjua.

Inte turen med sig

— Vi hade varken turen eller yttersta skickligheten med oss, säger Grävare.

Järudd/Jonsson hade startfältets bästa serie för dagen under lördagen med placeringarna 2–7–1. Då hade Svensson/Dackhammar serien 1–4–12.

Italiens Ruggero Tita/Caterina Banti vann VM-guldet i stor stil före John Gimson/Anna Burnet, Storbritannien. Det var italienskt även på bronsplats i form av Gianluigi Ugolini/Maria Giubilei – fyra respektive sex poäng före de svenska båtarna.

Emil Järudd seglade i klassen i OS i Tokyo 2021, men då med Cecilia Jonsson.

Utanför Cannes kust slutade den redan OS-klara duon Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson på 17:e plats i EM i 470. Den svenska båten nådde inte söndagens medaljrace.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!