Brasilien anordnar dam-VM i fotboll år 2027. Arkivbild.
Brasilien anordnar dam-VM i fotboll år 2027. Arkivbild. - Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT

Brasilien får fotbolls-VM för damer 2027

Brasilien tilldelas värdskapet för damernas fotbolls-VM år 2027. Det står klart efter en omröstning på Fifakongressen i Bangkok. Därmed blir landet det första i Sydamerika någonsin att arrangera världsmästerskapet.


Tidigare arrangörer för damernas världsmästerskap

1991: Kina

1995: Sverige

1999: USA

2003: USA

2007: Kina

2011: Tyskland

2015: Kanada

2019: Frankrike

2023: Austalien och Nya Zeeland

När beskedet kom utbröt stort jubel bland de brasilianska representanterna på plats.

Brasilien var på förhand favorit att få värdskapet, och höll för trycket. Det andra förslaget var ett samarrangemang som Tyskland, Nederländerna och Belgien skulle stå för. Omröstningen slutade 119–78 till det sydamerikanska budets fördel.

— Det här är en seger för världen. En seger för damfotbollen och jag vill tacka alla delegationer som röstat. Vi behöver ena damfotbollen mer och mer, så att vi kan stärka damfotbollens position i världen, säger presidenten för det brasilianska fotbollförbundet, Ednaldo Rodriguez.

Använder ikoniska arenan

Därmed blir Brasilien det första sydamerikanska landet någonsin att anordna världsmästerskapet. Tidigare har landet anordnat VM för herrar vid två tillfällen, 1950 och 2014.

Landet kommer också att återanvända arenorna från just VM 2014, där den legendariska arenan Maracanã i Rio de Janeiro kommer att användas för både öppningsmatch och final.

Beslutet innebär för VM-drottningen Marta att hon missar fotbollsfesten i hemlandet, eftersom hon tidigare berättat att hon kommer att sluta i landslaget efter det här året.

Goda minnen

Trots att VM aldrig tidigare anordnats i Brasilien, så har de svenska damerna fina minnen från mästerskap i landet.

Under OS 2016 tog Sverige ett silver i fotbollsturneringen, efter att ha förlorat mot Tyskland i finalen.

TT
/
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!