Fotboll

Fotboll är världens största sport i antal utövare samt sporten som drar mest publik.

Fotboll är en lagsport där lagen strävar efter att få in bollen i motståndarlagets mål. När det egna laget har bollen spelar man ett anfallsspel och när motståndarna har bollen spelar laget ett försvarsspel. Målet hos anfallsspelet är att vinna spelytor så att de kan göra mål. När det är tvärtom är målet att försvara och ta tillbaka bollen samt förhindra att motståndarlaget gör mål.

Om bollen kommer utanför sidlinjerna på planen döms inkast. Vid kortsidorna blir det inspark eller hörna beroende på om det var det anfallande eller försvarande laget som sparkade ut bollen. Domaren kan stoppa spelet om man bryter mot reglerna, domaren kan ge frispark, gult eller rött kort till en person som bryter mot reglerna.

En fotbollsmatch spelas normalt i två halvlekar på 45 minuter med en paus i mitten runt 15 minuter. De lag som gjort flest mål när matchen är slut vinner, om båda lagen har gjort samma antal mål när matchen är slut blir det oavgjort. I vissa turneringar får det inte bli oavgjort, då blir det förlängning, straffar eller omspel.

Fotboll spelas normalt med elva spelare per lag, tio utespelare och målvakten, utespelarna har olika positioner, mittfältare, anfallare och försvarare. När det är barn som spelar varierar storleken på fotbollsplan och spelare beroende vilken ålder du är.

Många barn börjar träna fotboll i olika klubbar redan när de är små, fram till 1970-talet var det ovanligt att barn under tolv år spelade i klubbar, idag är det föräldrar som anmäler sina barn precis när de lär sig att gå. Världens största fotbollsturnering för barn och ungdomar är Gothia Cup som är varje år i Göteborg, dit kommer lag från hela världen. Den bästa klubben i Gothia Cup är IF Brommapojkarna som tog sin tjugonde seger 2007.

De flesta sporterna organiseras i egna förbund, damer och herrar tävlar i olika indelningsklasser.

Enligt internationella fotbollsförbundet Fifa spelar ungefär 240 miljoner människor i 200 länder fotboll varje dag. Fotbolls VM arrangeras vart fjärde år och är det mest sedda sportevenemanget i världen. VM-finalen 2006 ska ha setts av 715 miljoner människor runt om i världen.

Källa: ifkanderstorp.se

Sverige spelar match
Fotbolls VM i Ryssland 2018. Bildkälla: Björn Larsson Rosvall TT/TT
27 Maj, 10:56
Ett nedsläckt Olympiastadion i Rom fylldes av sång och ljus från telefonernas ficklampor skapade en stjärnliknande inramning.
27 Maj, 10:46
Kristoffer Olsson uttalar sig nu för första gången efter kollapsen i februari. Jag mår superbra. Jag kommer att kunna spela fotboll igen, säger han till Aftonbladet.
27 Maj, 09:36
Danska fotbollsklubben Odense sparkar den svenske fotbollsdirektören Björn Wesström.
26 Maj, 21:20
Josefine Rybrink, till vardags i Häcken, tvingas lämna återbud till fotbollslandslagets samling inför det kommande dubbelmötet mot Irland i EM-kvalet.
26 Maj, 18:08
Southampton besegrade Leeds i kvalfinalen på Wembley och är klart för Premier League nästa säsong.
26 Maj, 17:04
Rosengårds segertåg fortsätter i damallsvenskan. Mot Piteå blev det vinst med 4–0 – bland annat efter ett nickmål av lagkaptenen Caroline Seger.
26 Maj, 16:36
För drygt tre månader sedan föll Kristoffer Olsson ihop i sitt hem och vårdades under en tid i respirator. På söndagen fanns landslagsmittfältaren på plats på hemmaarenan när Midtjylland säkrade guldet i den danska fotbollsligan.
26 Maj, 16:20
Kan Hammarby påbörja en segersvit? Efter 3–0 hemma mot Sirius har "Bajen" nu för första gången i år vunnit två matcher i rad i allsvenskan. Jätteskönt, säger Tesfaldet Tekie.
25 Maj, 23:19
Kylian Mbappé tackar sig i Paris Saint-Germain och 25-åringen fick avsluta med en ny titel. PSG vann den franska cupfinalen mot Lyon med 2–1 efter att Ousmane Dembélé och Fabián Ruiz satt varsitt mål under den första halvleken.
25 Maj, 22:08
Suveränen Bayer Leverkusen fick sin mäktiga förlustfria svit bruten när det tidigare i veckan blev förlust i Europa League-finalen mot Atalanta (0–2). På lördagen var den tyska klubben tillbaka i vinnarspåret – då blev det seger i finalen av den inhemska cupen mot Kaiserslautern.
25 Maj, 20:04
Finalspöket Lyon är bortjagat. Barcelona och den svenska landslagsstjärnan Fridolina Rolfö är Champions League-mästare för andra året i följd. En dröm som har blivit sann, säger Barça-veteranen Alexia Putellas, som satte 2–0-målet på tilläggstid.
25 Maj, 17:58
Manchester United skrällde i FA-cupfinalen och besegrade stadsrivalerna Manchester City med 2–1. Det betyder allt. Det har varit en tung säsong med upp- och nedgångar. Detta är det enda vi haft att se fram emot, säger Manchester Uniteds matchvinnare Kobbie Mainoo till AFP.
En assist och två mål. Jack Cooper Love var avgörande för sitt Gais i derbyt mot Häcken. Nykomlingen klättrar till tredje plats i den allsvenska tabellen.
25 Maj, 17:42
Det såg länge ut som att Hedvig Lindahl skulle få hålla nollan i sin sista match i karriären. Men i den 79:e minuten kvitterade Alingsås och Eskilstuna fick nöja sig med 1–1 mot tabellettan i damernas elitettan.
25 Maj, 15:24
17-åriga Felicia Schröder avgjorde det damallsvenska toppmötet för sitt Häcken mot Hammarby. 2–0-vinsten gör att Göteborgslaget kliver förbi regerande svenska mästarna, upp till andra plats.
25 Maj, 13:32
Supportrar från Leeds och Southampton väller in i nordvästra London på söndag för att stötta sina lag. Men kvalfinalen till Premier League handlar om så mycket mer än en plats i högsta serien. Miljarder kronor står på spel.
24 Maj, 21:34
Det blev en lyckad sista hemmamatch för Elfsborgs avgående tränare Jimmy Thelin.
24 Maj, 21:20
Allsvenska serieledaren Malmö FF krossade nästjumbon Kalmar FF med 5–0. Och Erik Botheim gjorde hattrick. Ett äkta, mitt första i karriären, säger norrmannen.
24 Maj, 13:52
FC Barcelona sparkar tränaren Xavi Hernandez. Han gör sin sista match borta mot Sevilla i ligaavslutningen på söndag. Tysken Hansi Flick tippas bli den som tar över.
24 Maj, 11:22
Klubbfotbollen är inne i sitt absoluta slutskede för den här säsongen. Men först ska flera cupfinaler spelas – inklusive ett Manchesterderby på Wembley och en Champions League-final i Bilbao. Här är de tungviktsmatcherna som återstår av säsongen 2023–24 i Europa.