Kendrick Lamar. Arkivbild.
Kendrick Lamar. Arkivbild. - Foto: Scott Garfitt/AP/TT

Drake och Kendrick Lamar – därför bråkar de

De släpper låt efter låt där de häcklar varandra. Helgen har varit ett enda låtregn av disslåtar mellan Drake och Kendrick Lamar. Här är bakgrunden till fejden mellan två av världens största rapstjärnor.


Vilka är det som bråkar?

Kanadensiske Drake slog igenom på allvar 2010 med albumet "Thank me later" och anses vara en av världens mest inflytelserika rappare, bland annat för sitt sätt att inlemma r'n'b i rapmusiken.

Kendrick Lamar är en av världens mest hyllade rappare. Amerikanen gjorde sitt första mixtape som 16-åring men slog igenom på allvar 2012 med albumet "Good kid, maad city". 2018 blev han den första rapparen att vinna det prestigefulla Pulitzerpriset i musikkategorin.

Hur började fejden?

Efter att ha samarbetat på flera låtar 2011 och 2012 blir det plötsligt lite dålig stämning när Lamar 2013 gästar Big Seans låt "Control" där han namnger Drake och en rad andra rappare i mindre smickrande ordalag. Full av självförtroende deklarerar han i låten att det är han som är kung över de båda stora hiphop-scenerna på öst- och västkusten.

Drake säger dock i intervjuer att han inte tar illa upp av disslåten, men förklarar senare att han tror att Kendrick Lamar försöker provocera honom.

De båda rapparna bråkar vidare i olika låtar, men mellan 2020 och 2024 verkar de upprörda känslorna ha svalnat något och stridsyxan vara tillfälligt begravd.

Bråket tar fart igen

Kendrick Lamar surnar till på Drake och J Coles låt "First person shooter", där J Cole rappar att han, Drake och Lamar tillhör hiphopens "the big three".

"Motherfuck the big three ... it’s just big me", kontrar Lamar på svarslåten "Like that”.

Strax därefter släpper Drake "Push ups" där han bland annat ger sig på Lamars samarbeten med artister som Taylor Swift och Maroon 5 samt hånar hans längd.

The Guardian konstaterar nu att konflikten befinner sig på lekplatsnivå.

Vad hände i helgen?

Den 30 april släpper Lamar den sex minuter långa låten "Euphoria", där han bland annat rappar "I make music that electrify 'em, you make music that pacify 'em".

Under helgen släpper de båda en rad låtar om varandra i ett furiöst ordkrig, som bland annat innehåller anklagelser om våld i nära relationer och undermåliga föräldraskap, avslutas med Drake-låten "The heart part 6" på söndagen.

Fortsättning lär följa.

Drake. Arkivbild.
TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!