Hammarbys Deniz Gül gjorde sitt första allsvenska mål.
Hammarbys Deniz Gül gjorde sitt första allsvenska mål. - Foto: Stefan Jerrevång/TT

Måldebutanter ordnade Hammarbyseger

Ett Hammarby på svaj i fotbollsallsvenskan. Då ordnade två måldebutanter seger med 2–1 mot Norrköping. Riktigt skönt, jag har väntat på det länge, säger Deniz Gül i Discovery+.

Hammarby – på en minst sagt blygsam tolfte plats i tabellen inför den åttonde omgången – var utan en enda bortaseger i allsvenskan den här säsongen. Det blev det ändring på när laget på söndagen besökte Norrköping.

I startelvan fanns för första gången Bazoumana Touré med. 18-åringen tackade för förtroendet genom att spela fram till 1–0-målet med dryga kvarten spelad.

Touré skickade in bollen i straffområdet till en annan tonåring, 19-årige Deniz Gül, som kunde sätta sitt första allsvenska mål.

"Riktigt skönt"

— Det är riktigt skönt, jag har väntat på det länge. Jag har haft några lägen innan att göra mål, men till slut går den in, sade målskytten i halvtid.

Det var dock Norrköping som var det bättre laget i den första halvleken och i den 34:e minuten fick hemmalaget också utdelning.

Tim Prica förvaltade en frispark på bästa sätt och gjorde 1–1 för Norrköping – hans tredje allsvenska mål för säsongen.

Om Norrköping hade spelmässigt övertag i första halvlek, så var den andra jämnare. Båda lagen hade chanser, men det var Hammarbys Marc Llinares som fick utdelning.

I den 75:e minuten skickade spanjoren in det matchvinnande 2–1-målet, hans första mål i allsvenskan.

Tre poäng till Hammarby gör att laget klättrar upp till sjundeplatsen i den allsvenska tabellen. Något firande blir det dock inte efter säsongens första bortaseger.

— Vi ska inte fira någonting. Vi ska på mini-träningsläger och sedan möta Mjällby om tre dagar, säger Hammarbybacken Pavle Vagic.

Häcken skuggar MFF

Häcken vände ett 0–1-underläge hemma mot Kalmar till seger med 3–1 och är nu två poäng efter serieledaren Malmö FF (18 poäng), som möter IFK Göteborg på bortaplan under måndagen.

Kalmar tog ledningen i den 36:e minuten genom Jacob Trenskow, men fem minuter senare kunde Srdjan Hrstic nicka in kvitteringen för Häcken.

I upptakten av den andra halvleken hade bortalagets Simon Skrabb två fina lägen för Kalmar, men i stället kunde Hrstic i den 51:a minuten skicka in sitt andra mål för dagen på en retur efter att Mikael Rygaard prickat ribban. Fyra minuter senare säkrade Rygaard 3–1-segern när dansken drog till från distans.

— Vi har ganska stora problem, men någonstans i dag var vi tillräckligt vassa för att vinna trots att vi inte spelade jättebra, säger Häckens Simon Gustafson i Discovery+ efter segern.

För Kalmar var detta säsongens sjätte förlust och Smålandslaget är kvar som nästjumbo på sex poäng.